/ МВР
Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха  5-членна престъпна група за трафик на мигранти. Акцията е проведена в София и Бургас. С решение на спецсъда е наложен постоянен арест за двама от организаторите.

Още полицаи и нови постове за охрана на границата

Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело (което вече е присъединено към производството на Специализираната прокуратура), другите двама са с наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение "Парична гаранция" и "Подписка".

Доказателства сочат, че групата е сформирана през февруари 2018 г. и е действала най-активно в областите Бургас и София. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции - намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци.

В дома на единия от организаторите е намерен и незаконен боен пистолет. Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България, като изпитателният срок на отложеното му условно наказание не е изтекъл.

Разследването установява дали има и други лица, действали по поръчение на престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави.