"Спадът на мигрантите не означава, че бдителността трябва да бъде по-ниска“,  заяви Дияна Саватева.
"Спадът на мигрантите не означава, че бдителността трябва да бъде по-ниска“, заяви Дияна Саватева. / Снимка: ГЕРБ-Бургас
МВР-министърът рапортува: Няма страшно, контролът е по суша и въздух
Има спад на нелегалните мигранти, доизграждат се сензорните линии за наблюдение на участъци от границата на България с Турция,  интегрират се  5 нови стационарни поста за техническо наблюдение. Това стана ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на въпрос от бургаските депутати Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поискаха информация за актуалното състояние на Интегрираната система за наблюдение и защита на границата между България и Турция.

„Въпросът  ни е свързан с ключовата тема за сигурността, а тя е особено чувствителна в пограничните райони. Най-често говорим за оградата, но не става дума просто за едно съоръжение, а за комплекс от постоянни мерки, които ще бъдат прилагани в перспектива. Още след приключването на монтажа  през 2017 г. депутатите от ГЕРБ-Бургас изведохме като особено важен проблема с  поддръжката на съоръжението, както и за съпътстващата го инфраструктура. За нас и за обществеността е важно да знаем и дали е изградена напълно системата за наблюдение и как ще се обезпечат непокритите участъци по границата“, коментираха народните представители от ГЕРБ.

Хеликоптери осъществяват контрола по въздух, а на суша - участъците, непокрити от система за наблюдение, са осигурени и ръчни термоовизионни камери, преносими системи за наблюдение и уреди за нощно виждане, рапортува на министъра.

Маринов подчертава, че след изграждането на оградата на границата се отчита действителен спад на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница. И посочва, че от 1 януари до 31 юли т.г. са установени общо 1864 лица с опити за незаконно влизане в страната. От тях е предотвратено навлизането на 1375 души, 160 са задържани на вход и 329 от тях са заловени от съседните гранични власти. За същия период през 2017 г. са установени 3122 лица, а за цялата предходна година са били 6904.

Министърът съобщи още, че от август до октомври има ръст на опитите  за нерегламентирано проникване, но това е тенденция, която се отчита всяка година в този период заради по-благоприятните климатични условия. Заедно с това обаче има и повишаване на броя предотвратените нелегални влизания.

По време на парламентарния контрол стана ясно, че ГД „Гранична полиция“ продължава с командироването на допълнителни полицаи към границата с Турция.