Протестиращите заявиха, че ще гладуват, докато съдът в Бургас не преразгледа решението си за екстрадиция на Свами.
Протестиращите заявиха, че ще гладуват, докато съдът в Бургас не преразгледа решението си за екстрадиция на Свами. / Снимка: Лалка Димитрова
Последователи на Митрадевананда Свами обявиха гладна стачка
С демонстрации по йога - за начинаещи и средно напреднали, привърженици на 40-годишния Митрадевананда Свами от Русия, лидер на сектата „Каула Дхарма",  протестират пред Съдебната палата в Бургас.

Протест в защита на Свами
netinfo

Проявата е съпътствана с издигане на лагер от палатка и своеобразна фотогалерия на открито със снимки на Свами. Кадрите показват гуруто в атрактивни пози, включително и с главата надолу.

С този пърформанс последователите на „Каула Дхарма“ изразяват недоволството си от решението на Бургаския окръжен съд, който на 14 юли т.г. уважи искането на Москва руснакът да бъде екстрадиран в родината си.
 

Митрадевананда, чието светско име е Сергей,  беше задържан от полицията в Бургас в края на май. Според материалите от разследването срещу него, той е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол като лидер на организирана престъпна група за трафик на жени от Украйна, Молдова и Беларус в Западна Европа и САЩ. Свами отрича и твърди, че е подложен на натиск от Русия, заради религиозните си убеждения. Иначе сектата му проповядва духовно извисяване чрез секс.

Съдът заседава под обсада: Руснаци и украинци скандират под прозорците „Свобода за Свами“

„Това е ново религиознно движение, което няма регистрация, но хората в него са обединени от ценности. Приятелите и близките на моето семейство знаят, че информацията, която получават от мен и моята жена, идва директно от Бог Шива – най-древният йога на Вселената, Властелина на всички светове, защото аз му служа с всяко мое вдишване и издишване“, каза Митрадеваванда пред съда в Бургас.

Съдът реши: Предаваме на Москва руския гуру

„3rd day Hunher strike „Бъди йога=Бъди в затвора“, „Няма да ям и пия, докато не освободят Свами от затвора“ и „Свобода за Митрадевананда“ – са част от плакатите, поставени пред съда в Бургас в подкрепа на задържания.

Протест в защита на свами
netinfo

Протестиращите обявиха, че ще гладуват, докато съдът не преразгледа решението си за екстрадицията на Свами. Апелативният съд е насрочил заседание по случая на 2 август.