Викове: Свобода за Свами кънтяха и в центъра на Бургас, и в съдебните зали. Близо два часа протестиращите скандираха пред сградата на съдебната палата. 
Викове: Свобода за Свами кънтяха и в центъра на Бургас, и в съдебните зали. Близо два часа протестиращите скандираха пред сградата на съдебната палата.  / Снимки: Лалка Димитрова
Гуруто: Аз съм в пряка връзка с Шива! Магистратите: А какво искате от съда?
Протест в защита на Свами
94254
Протест в защита на Свами
  • Протест в защита на Свами
Окръжният съд в Бургас заседава днес под обсада и скандирания на малки руски и украински граждани, дошли да подкрепят духовния си гуру Митрадеваванда Свами. Руснакът  който сам се определя като основател на ново религиозно течение, а прокуратурата нарича лидер на престъна група за трафик на жени, е издирван от Интерпол за сексуално насилие над жени и деца.
Викове под прозорците на съдебната палата: „Свобода за Свами! и Свами е невинен!“ кънтяха в залата по време на цялото заседание.
 

netinfo


„Приятелите и близките на моето семейство знаят, че информацията, която получават от мен и моята жена, идва директно от Бог Шива – най-древният йога на Вселената, властелинът на всички светове. Аз му служа с всяко мое вдишване и издишване“, каза Митрадевананда Свами пред слисаните магистрати, които трябва да се произнесат да бъде ли той естрадиран от страната ни, каквото е искането на властите в Русия.

Свами поиска политическо убежище у нас


„Не желая да се предам. Ако съдът в Бургас разреши извеждането ми от страната ви, всички пари на руснаци ще изтекат от България. Сънародниците ми нямат доверие в правосъдието в Русия. Ще загубят вяра и във ваишата страна“, предрече Свами. „Сега е момента да предотвратим едно бъдещо укоримо отношение към България“, каза адвокатът му.

Последователки на Свами пристигнаха пред съдебната палата, за да го подкрепят.
Снимка: Лалка Димитрова


 Според прокуратурата изрично е заявено от руска страна, че при екстрадиция обвиняемият няма да бъде изтезаван и подложен на унизително отношение.
Адвокатът му обаче заяви, че не може да бъде екстрадиран който и да е в Руската федерация, защото там смъртното наказание не е премахнато. Защитата настоя Свами да бъде подложен на психиатрична експертиза. Тя трябва да установи вменяем ли е той и в случай, че не може да носи отговорност за действията си, екстрадиция да не се извършва.
„Аз лично се съмнявам едно лице, което стои на главата си в затвора и е обвинен за гнусни престъпления, да се подложи на психиатрична експертиза“, каза той.
Свами не пропусна да се оплаче пред магистратите от лошите условия в ареста в Бургас и от отношението на останалите задържани към него.
 

Свами бе доведен под конвой до съдебната палата в Бургас.
Снимка: Лалка Димитрова

„Чувам подигравки от хората, които са в затвора. Името ми е дълго и те използват прозвище, което означава луд. Шегуват се с начина ми на живот с високо вдигнати крака. За тях това е диво и неприемливо. А те използват собствения си живота единствено за чувствени наслади“, обяви философията си на живот Свами.  
В 16.00 часа днес Бургаският окръжен съд ще се произнесе по искането за екстрадиция.