Радост Бошнакова
Радост Бошнакова / Лалка Димитрова
Радост Бошнакова
94186
Радост Бошнакова
  • Радост Бошнакова
21-годишния Тодор Маринов, който нападна водача на група слепи туристи в Стария Несебър е на медикаментозно лечение, стана ясно по време на днешното съдебното заседание, на което несебърските магистрати гледат мярката му за неотклонение. Според изготвената медициснка експертиза, Маринов страда от цял каталог заболявания, а състоянието му категорично не позволява престой в ареста.
 
„Има регламент, за лица, които се намират в арестите, затворническите общежития и помещения, които са към затворите. Там могат да се оказват медицински грижи и наблюдения. Има възможност и за осигуряването на лекарства. От съдебно медицинската експертиза, която беше коректно защитена в съдебна зала, не чух твърдение, което да изисква някакъв по-специален режим от този, който много по-тежко, с физически заболявания лица, са били настанявани в арестни помещения“, коментира от своя страна прокурор Радост Бошнакова /на снимката по-горе/.
 
Тя призна, че някои от заболяванията на Маринов не са й били известни до този момент. „Представих си обаче за какво става дума, тъй като вещото лице много добре защити тезата си. Добре, че не това момче не попада в критерия на чл. 146 от закона за здравето, защото в противен случай трябваше да го настаним за принудително лечение“, каза Бошнакова.
 
Тя все пак попита съдебния лекар д-р Тома Чаушев, който изготвил медицинския документ, дали е възможно заниженият интелект на Тодор Маринов да бъде пречка за управлението на автомобил. „Всеки болен е малко здрав и всеки здрав е малко болен“, каза лаконично лекарят и допълни: „...ако е в ареста, може да изпадне в нервно състояние. Там не е СПА център. В ареста са налице предпоставки, които да влошат състоянието му. Изпада в свръх емоционални и депресивни състояния, лесно се разплаква. Може лесно да избухва и крещи. Трябва да посещава психиатър, който да му разясни как да се овладява.“

Ще бъде ли задържан отново Тодор Маринов ще стане ясно след 17.30 часа. Репортер на „Дарик“ е на място в Районен съд – Несебър. Очаквайте подробности.