Проект „Алтернативно училище - Заедно!” реализират в ОУ „Елин Пелин”
Проект „Алтернативно училище - Заедно!” реализират в ОУ „Елин Пелин” / netinfo
Проект „Алтернативно училище - Заедно!” реализират в ОУ „Елин Пелин”
48866
Проект „Алтернативно училище - Заедно!” реализират в ОУ „Елин Пелин”
  • Проект „Алтернативно училище - Заедно!” реализират в ОУ „Елин Пелин”

Създаване на атрактивна интегрираща среда за учениците със специални образователни потребности / СОП/ е основната цел на проект„Алтернативно училище „ Заедно", който се реализира в ОУ „Елин Пелин" в к-с „Меден рудник". В учебното заведение има приети 12 такива деца. Те са от предучилищна възраст до 6 клас и имат лека умствена изостаналост, аутизъм, хиперактивност. Приобщаването им ще се постигне чрез активна съвместна работа на учители, родители и ученици.

Проектът се финансира от Европейския социален фонд и е по ОП „Развитие на човешките ресурси". Той е с продължителност 23 месеца и е на стойност 121 861 лв. Началото е поставено през ноември миналата година и предстои обучение на 50 учители за работа с деца със СОП.

Една от основни цели е и формиране на умения за отговорно родителство. Предвидено е индивидуално или групово консултиране, занятия за психологическа подкрепа и взаимопомощ. Майките и бащите ще бъдат включени и в съвместната творческа работа с децата.

Малчуганите ще бъдат стимулирани да учат чрез правене, метод доказал положителното си въздействие. Те ще творят в ателиета по приложно изкуство, музика и театър, народно творчество. Целта е да бъдат мотивирани да изграждат практически умения, които да им помогнат по - късно в живота.

Усилията ще бъдат насочени и към създаването на интегрираща среда - на доброволен принцип и останалите ученици ще подпомагат дейностите на съучениците си със специални образователни потребности. Вече е създаден клуб „С приятел е по лесно".

По проекта освен сесии за педагогическо и психологическо консултиране е предвидено създаването на Ресурсен център и Педагогически център за учители и родители; изработване на помагала; провеждане на мюзикъл, пленер, изложба, урок на открито; изработване на подаръци и мартеници, накити; провеждане на „кръгли маси" и др.

Чуйте повече за това какво предстои, от директора на ОУ „Елин Пелин" и ръководител на проекта „Алтернативно училище - Заедно" Момка Дивчева, в звуковия файл: