/
/ / Лалка Димитрова
След близо два часа дебати, общинските съветници в Бургас приеха бюджета на община за настоящата година - с 47 гласа „за“ и 7 „против“. Рамката му е близо 307 млн. лева или с почти 16 млн. лева повече, спрямо предходната година.
 

Важни инфраструктурни проекти се реализират в „Меден рудник“ през 2020 година


„Убеден съм, че с този бюджет пред Бургас ще се разкрият нови възможности. Вярвам, че сме постигнали баланс, защото сме се опитали да финансираме много дейности, които по закон не са ни вменени. Това са културни, спортни и социални проекти. Чух изключително градивни критики, чух и популизъм, но ще го оставя настрана, защото в популизма няма нищо перспективно“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов по време на дебатите.

Очаквано, в гласуването за бюджета на общината от столетницата бяха против. „Това е бюджет на статуквото, без ясни цели и приоритети, който не осигурява развитие на нито един икономически сектор. Без да ни се предостави информация за общинскиге приходи, се налага извод, че увеличението е от вдигане на данъци, БСП не подкрепя политиката на увеличение на данъчната тежест. „Бургас е най-добрия град за живеене“, но само в кавички, а младите хора напускат. Бюджетът не е бил достатъчно разгласен пред жителите на Бургас“, заяви Живко Господинов от БСП.


Бюджет 2020 – Сигурност и перспектива за Бургас


„От глупостите, които чухме можем да направим само един извод. Не е работа на БСП да прави бюджет, не можем да им се сързим, има нарежвдане отгоре, и трябва да си смучат от пръстите. Видяхме планът Орешарски докъде докара Българя, след управление на БСП има фалирали банки и икономически кризи“, контрира Бойчо Георгиев от ГЕРБ.

Съветник Иво Баев от „Демократична България“ не спести критики към входирането и времето за разглеждането на бюджета. „Гласувах против, считам за назаконосъобразно разглеждането му в подобни абсурдни срокове. По него е работено вероятно месеци, а от нас се иска да го разглеждаме в рамките на четири дни, два от които почивни. Налице е незачитена на мнението на общинските съветници“, заяви той.

Бойчо Георгиев, изглежда попаднал в серия, отново контрира: „Само на вас от всички 51 съветници не ви е стигнало времето да се запознаете с бюджета. На калпавата ракета, космосът й пречи.“.

Три обсъждания на бюджет 2020 в Бургас. Вижте графика


При изготвянето на БЮДЖЕТ 2020 е използван консервативен подход. Разчетен е на база местните приходи, които са формирани за поредна година без да бъдат завишавани местните данъци на гражданите. Изключение прави единствено вдигането на екологичната компонента от данъка върху автомобилите, което касае най-замърсяващите, като увеличението е между 5 и 25 лева на автомобил. Средствата, които ще постъпят, ще се използват за екологични дейности.

В доклада си за 2019 г. Агенцията за кредитен рейтинг отчете, че финансовите показатели на Община Бургас са подчертано по-добри от средните за страната, както и че Бургас е сред общините с най-добри параметри за финансова устойчивост.