Музеят има нови проекти и инициативи
При засилен интерес от страна на туроператори и медии се проведе пресконференцията по повод организираните от Регионален исторически музей-Бургас (РИМ) нови постоянни експозиции, нови изложби, археологически разкопки и туристически атракции за предстоящия летен сезон.

Откриха конска кост за гадаене от времето на монголите на крепостта Русокастро (СНИМКА)

Провеждана традиционно в средата на май, "Европейска нощ на музеите" тази година ще даде старт на лятната програма. Тя ще се проведе на 21 май.

Тогава експозициите на РИМ ще представят новите си изложби за летния сезон. Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянните и гостуващите изложби от 18:00-00:00 часа, с вход свободен.

В Природонаучния музей (ул. "Константин Фотинов" 30)

В Нощта на музеите посетителите ще могат да разгледат новата постоянна експозиция „Светът в зрънце пясък“. Тя представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години. Тя е единствената в България.

Във витрината са подредени най-интересните артефакти от всички континенти, вкл. Антарктида, от различни плажове – златисти (Копа Кабана в Бразилия), зелени (плаж Папаколеа, Хаваи), бели и розови (Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба), черни (Гърция, Франция, Коста Рика). Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и от пустини (Сахара, Аризона, Юта, Дубай).

 В Етнографската експозиция (улица „Княз Александър Батенберг“ № 12-14)

Посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата "Нестинарството - българската магия с огнена жарава“ - 11 табла с фотографии от 1946 и 1953 г., които представят в детайли нестинарския празник на 3 юни в село Българи и неговата кулминация - танца върху огнена жарава.

 В Археологическата експозиция (бул. „Алеко Богориди“ 21)

Ще бъде представена изложбата "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Тя е първата и единствена по рода си подобна изложба, която представя най-елитните екземпляри на средновековните художници от Черноморието от периода XII-XIV в.

Това са блюда, купи и паници с различни изображения – растителни, геометрични, животински и др. Сред експонатите намират място такива световни паметници, като барса от Русокастро, елена от Балчик и воина-пантера от Созопол. Изложбата е съвместна, на музеите от Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол.

 В Историческата експозиция ( ул. „Лермонтов“ № 31)

Откриване на гостуваща изложба "Манастирската култура на Балканите" от ИМ – Самоков. Изложбата ще гостува през целия летен сезон. Изложбата представя манастирите и манастирската култура на Балканите чрез 30 фотографии от различни Балкански манастири. "Манастирската култура на Балканите" представлява малка, но представителна извадка от фотографското творчество на проф. Михаил Енев. Негова е заслугата за популяризиране, изследване и запазване на духовното наследство на Атон – Света гора.

За летния сезон РИМ е приготвил и редица атракции. В Археологическия музей посетителите ще могат да разгледат експозицията, дегустирайки вино от местни винопроизводители.

Община Бургас

Чашите, които ще се ползват за дегустация, са реплики на оригинални чаши за вино от праисторията, гръцката и римската античност, както и от средните векове, открити при разкопки на РИМ.

Също в Археологическия музей ще бъде обособен кът за снимка. В специално направена арт инсталация посетителите ще могат да се заснемат във вид на императори, изобразени на антична монета.

Уникални рисунки на повече от 700 години откриха в Русокастро (ВИДЕО)

В Етнографския музей също ще бъде обособен кът за снимка. Музеят предлага забраждане с оригинална кърпа за глава от с. Люляково, с която посетителките ще могат да се заснемат при стана от експозицията.

В Историческия музей ще бъде обособен подобно място за заснемане. Там ще бъде обособен ретро кът от края на 19 - нач. на 20 в., където посетителките ще могат да си направят снимка с реплика на характерна за периода дамска шапка.

През 2022 г. РИМ предвижда серия от археологически проучвания. Ще продължат разкопките на „Акве калиде“, в зоната на северната стена на римската баня. Тези разкопки са изцяло финансирани от Община Бургас.

Също така ще продължат подводните проучвания. Ще бъдат направени две експедиции - една от Центъра за подводна археология, която ще работи в залива Форос, и една съвместна, между НИМ и РИМ, която ще работи в залива Ченгене скеле и край нос Каба бурун. И двете подводни експедиции се финансират изцяло от Община Бургас.

Планира се продължаване на археологическите разкопки на средновековния град Русокастро. Там ще се допроучи щерната на замъка на крепостта, както и тайният проход с кулата-кладенец при северната стена на средновековния град.

Разкопките ще бъдат финансирани от Община Камено; за финансиране РИМ е кандидатствал с проект и пред Министерството на културата. За пръв път бяха показани две от последните находки от крепостта Русокастро.

Община Бургас

Единият артефакт представлява керамичен съд с изображение на барс. Изображението е върху голямо блюдо, изпълнено е в техниката сграфито. Керамичният съд е част от изложбата, организирана от РИМ "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие".

Другата необичайна и забележителна находка представлява конска кост, която се е използвала за гадаене; нагорещено желязо се допира до плешката, а гадателят гледа от обратната страна по какъв начин е разпукана костта вследствие от високата температура и по това е извършвал своите предсказания.

Специален гост на пресконференцията беше доц. д.и.н. Николай Овчаров - проучвателя на Перперикон, Мисионис, замъкът във Вишеград и много други.

Той присъства като експерт, силно впечатлен от средновековният град Русокастро. Доц. Овчаров представи своите най-нови проучвания за битката при Русокастро през 1332 г., намерили място в най-новата му книга му „Цар Александър Асен. Миротворецът“.

Присъстваха и кметът на Община Камено Жельо Вардунски, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева и други.