Предметът е използван в древен магически обред или ритуал
Конска кост за гадаене от времето на монголите е открита при разкопките на крепостта Русокастро. Върху костта са прогорени, вероятно с нагорещено желязо с кръгло сечение, три кръгли отпечатъка.

Уникални рисунки на повече от 700 години откриха в Русокастро (ВИДЕО)

Изследването е установило, че става въпрос за предмет, използван в древен магически обред или ритуал, съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас.

С нагорещено желязо се допирало до костта, а гадателят гледал от обратната страна по какъв начин е разпукана костта вследствие на високата температура и по това е извършвал своите предсказания. Този вид гадаене е известен като скапуломантия.

Открити са паралели на подобна практика сред народите от Средна и Източна Азия, най-вече в Китай - там този метод за гадаене е бил най-популярен. Именно в Китай са открити хиляди кости, но волски, използвани при подобен род гадателски практики. Този начин е разпространен и сред буряти, монголи, киргизи и калмики.

РИМ-Бургас

Според изследователите, тази конска кост е свидетелство за присъствие на монголи (татари) в крепостта през XIII-XIV век. При внимателно проучване на историческите извори тази хипотеза напълно се потвърждава.

Документирано е, че през 1326 г. голям монголски отряд, наемници на българския цар Михаил III Шишман Асен, е направил своя военен лагер именно при средновековния град Русокастро.

Дори при битката при Русокастро през 1331 г. отряд монголи именно тук се присъединява към българската армия и с тяхна помощ българите побеждават император Андроник III Палеолог.

Археолозите направиха изключително ценно откритие в Русокастро

Научното съобщение за тази единствена по рода си находка от Балканския полуостров, а може би и в Европа, която се съхранява вече в Бургаския музей, е одобрена за печат от редакционната колегия на научното издание на Националния исторически музей "Известия на Националния исторически музей".

Средновековната крепост Русокастро се намира на 30 км от Бургас в покрайнините на село Русокастро, Община Камено. Тя бе открита преди повече от десет години и все още не е проучена изцяло.