д
д / Регионален музей Бургас
Бургаските археолози, проучващи замъка на средновековния град Русокастро, твърдят, че са направили може би най-важното до този момент откритие от началото на разкопките през 2006 година.

В продължение на повече от месец екипът от Регионалния исторически музей проучва монументална сграда на най-високата точка на хълма. Там екипът е разкрил огромна кула, дълга 15 и широка 12 метра.

Нейните стени са с широчина 1,9 метра. Лицата им са били изградени от внимателно изработени квадри – камъни с формата на куб или паралелепипед, споени с хоросан.

Кулата е шестоъгълна и не е свързана с крепостните стени на замъка. Такива обекти се наричат „донжони“. Това са главните кули на замъците, често и домове на владетеля на крепостта или на неговия управител.

д

Понякога под „донжон“ се разбира и цитаделата, тоест най-укрепена част на средновековния град. На Балканския полуостров подобни обекти се наричат „пиргове“ или самостоятелно отбраняващи се кули.

„Тук е резидирал местният кефалия или кастрофилакс, назначен от царя. Входовете на подобни кули са били високи поне 3 метра. До тях се е стигало по стълби, които при обсада се прибирали от защитниците.

Тази кула вероятно е надвишавала 20 метра. В нея е имало склад за оръжия, храна, спални, водохранилище. Така дори градът и замъкът да бъдат превзети, последните защитници и местният аристократ със семейството си могат да се защитават още дълго време, докато пристигне външна помощ или докато свършат хранителните припаси“, обясняват  ръководителите на проучването д-р Милен Николов и Васил Мутафов.

д

Тепърва ще се уточнява хронологията на новооткритата кула в Русокастро, но засега се смята, че би следвало да се датира от XIII век.