/ БГНЕС
И РИОСВ се включи в казуса, планът за строителство не бил съгласуван
Премиерът Бойко Борисов разпореди на Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да спре решението на общинския съвет в Царево по казуса „Силистар“. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. И уточниха, че губернаторът ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областната администрация.

Николай Тишев: Решението за Силистар е незаконно, кметът да каже какво го мотивира за него

От правителствената пресслужба подчертаха, че ще бъде преценена и възможността за връщане или оспорване на решението, а като алтернативен вариант - да се сигнализира и Окръжната прокуратура.

Припомняме, че преди броени дни, като лидер на ГЕРБ Борисов разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев да задържи решението за застрояването на част от местността „Силистар“. Ден по-късно самият Лапчев окачестви като фалшива новина твърденията за застояване на „Силистар“ и поясни, че това е политическа заигравка от страна на опозицията. От общината твърдят, че няма внесено инвестиционно намерение за строеж, а е само идея.
 
Кметът на Царево: Твърденията, че „Силистар“ ще се застроява са фалшиви

Междувременно от пресслужбата на РИОСВ-Бургас също се включиха в темата. Оттам уточниха, че планът за застрояване не е съгласуван с екоинспекцията, каквито са изискванията на закона. Директорът на Регионалната дирекция за опазване на околната среда и водите инж. Тонка Атанасова вече е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител и се обръща към институциите за предприемане на необходимите действия.
 
Проект за план за застрояване зад плаж „Силистар“ разбуни духовете

Дарик-Бургас публикува пълния текст на прессъобщението, изпратено от РИОСВ:


След проверка на обстоятелствата по решение на Общински съвет гр. Царево за разрешение за изработване на проект на ПУП-ПЗ /план за застрояване/ за поземлен имот 62459.59.5 по КК на с. Резово, м. „Силистар“, Община Царево, директорът на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова изпрати писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Област Бургас.

С тях ги уведомява, че според инспекцията с взетото решение е допуснато нарушение на Закона за устройство на територията, тъй като  на основание чл. 125, ал. 7 заданието за изработване на проекта на ПУП-ПЗ за имота е следвало да бъде внесено в РИОСВ-Бургас за определяне на приложимите процедури по реда на глава шеста и глава седма, раздел I от Закона за опазване на околната среда и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие. В РИОСВ- Бургас не е постъпвало такова задание.

С цел недопускане на нарушения на законодателството РИОСВ-Бургас се  обръща към институциите за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност.