Премиерът амбициран: Деултум ще развива исторически туризъм
Премиерът амбициран: Деултум ще развива исторически туризъм / Дарик Бургас
Премиерът амбициран: "Деултум" ще развива исторически туризъм
85947
Премиерът амбициран: "Деултум" ще развива исторически туризъм
  • Премиерът амбициран: "Деултум" ще развива исторически туризъм

В Деултум са съхранени уникални артефакти. Сега възложих на заместник-министъра на регионалното развитие да ми намери по коя от програмите да възстановим и румските бани зад музея и другите неща, които са уникални постижения за II век. Това каза премиерът Борисов по време на обкилката си в напълно обновения музей в резервата "Деултум", до средецкото село Дебелт.
Той беше категоричен, че те първа мястото ще се популяризира и ще се развива исторически туризъм. За начало обаче Бойко Борисов разпореди на началникът на Регионалния инспекторат по образованието, със съгласието на кмета Димитър Николов, учениците от областта всеки месец да правят открити уроци в археологическия комплекс.
Премиреът акцентира и върху амбициозната идея е са създаването на т.нар."Път на християнството", който да започва от Дебелт и да завършва в Плиска.
„Камъните от най-старата българска църква в Плиска навремето са ги разрушили пашите и са ги направили на новите ж.п. гари. Спрях за един период Плиска, защото исках да е максимално автентична. И сега си ги взехме обратно и ще възстановим Плиска с истинските камъни", каза още Борисов.
Повече по темата, чуйте от министър-председателя в звуковия файл: