Районната прокуратура привлече към наказателна отговорност жена и трима мъже
Полицията разби канал за трафик на нелегални мигранти в Бургас.

Разбиха канал за преминаване на мигранти през българо-сръбската граница (СНИМКА)

Районната прокуратура привлече към наказателна отговорност жена и трима мъже, на които са повдигнати обвинения за подпомагане на 15 граждани на Афганистан да преминат през територията на страната, като обвиняемите са целели да получат облага за себе си, съобщиха от обвинението.

БГНЕС

Престъпните деяния са осъществени на 18 и на 19 декември.Обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност, като всеки от тях е имал определена роля в организацията и самото превозване на чуждите граждани.

Жената е действала в ролята на помагач, склонявайки умишлено тримата мъже. противозаконно да превозят 15 афганистански граждани през територията на страната.

БГНЕС

Тя им е давала наставления и разпореждания. Предоставяла им е и материална облага. Улеснила е извършване на престъплението, давайки съвети, разяснения за престъплението и набавяйки средства за извършването му.

Прокуратура

Жената е задържана на територията на област Хасково. Спрямо нея е внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Двама от мъжете са управлявали две превозни средства, в които са превозвани чуждите граждани. Спрямо тях Районен съд е определил мерки за неотклонение „домашен арест“.

Третият мъж е действал в ролята на помагач. Той е управлявал автомобил пред превозните средства, в които са били чуждите граждани. Така е спомагал да бъде избиран маршрут, по който да няма служители на реда, имащи възможност да извършат проверка. Спрямо него е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Подробности по случая бяха разкрити пред медиите от прокурор Иван Кирков-административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов-директор на ОД на МВР.

След гонка: Хванаха отново мигранти в Бургаско

Те съобщиха, че обвиняемите са действали при високо ниво на конспиративност. При превозване на чужди граждани е имало автомобили, движещи се пред и зад тях, които са променяли своите места периодично.

БГНЕС

Така са следили за служители на реда по набелязания предварително маршрут. Наемани са хора от различни населени места, пред които е трябвало да минават превозните средства с чужди граждани.

БГНЕС

Те е трябвало да сигнализират, ако забележат полицейски служители. Цялата комуникация се е извършвала в реално време. В дома на жената са открити множество мобилни телефони, сим карти на телефонни оператори от различни балкански държави, два пистолета, както и парични суми в различни валути.

БГНЕС

Специализираната операция по задържането на обвиняемите е проведена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР и ДАНС, а действията са осъществени под надзора на прокуратурата.