Районна прокуратура-Шумен приключи работа по нови десет бързи полицейски производства, свързани с нелегални мигранти, съобщиха от обвинението.

Хванаха поредна група мигранти в Шуменско

Те са започнати на 13 декември, когато група от десет млади мъже, преминали без разрешение границата на Република България, била задържана близо до Велики Преслав.

Групата била от осем пълнолетни и двама непълнолетни мъже, всички без документи за самоличност, преминали през държавната границата между Турция и България на неизвестно за тях място.

Отново заловиха мигранти в Шуменско

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева.

Непълнолетните са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Присъди за мигранти, хванати в района на Шумен

Одобрените от Районен съд-Шумен споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение. За периода 12 ноември до 16 декември прокуратурата е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 105 случая на нелегално преминаване през държавната граница.

Заедно с десетимата чужденци, бяха задържани и трима мъже, подпомагали тяхното транспортиране в границите на България. На двама от тях съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“, а третият ще бъде освободен от ареста срещу „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.

Работата по образуваните досъдебни производства продължава под ръководството на прокурор.