Районна прокуратура-Шумен приключи работа по нови пет бързи полицейски производства.

Наказания за 26 мигранти, хванати в района на Шумен

Те са започнати на 22 ноември, когато група от петима млади мъже, преминали без разрешение границата на Република България, била задържана на около 20 км от областния град, съобщиха от обвинението..

Групата била от трима пълнолетни и двама непълнолетни мъже, всички без документи за самоличност. Те твърдели, че идват от Афганистан и са преминали през границата между Турция и България на неизвестно за тях място.

Поредната група мигранти заловиха край Шумен

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба от 200 лева.

Непълнолетните са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от съда споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение. До края на днешния ден предстои да бъдат приключени още пет бързи полицейски производства срещу други петима мъже, задържани на 23 ноември на изхода на Шумен.

Хванаха поредна група мигранти край Шумен

Те също са привлечени към наказателна отговорност за нерегламентирано преминаване на държавната граница на България. И в този случай се касае за група от пълнолетни и непълнолетни лица от мъжки пол, без документи за самоличност, които твърдят, че са от Афганистан.

Те са преминали през гръцко-българската граница на неустановено място и са били оставени край Шумен. За периода 12-24 ноември Районна прокуратура-Шумен е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 70 случая на нелегално преминаване през държавната граница.