Прокуратурата в Шумен приключи работата по още 26 бързи полицейски производства, образувани срещу две групи от 26 чужди граждани, преминали без разрешение границата на България, съобщиха от обвинението.

Поредната група мигранти заловиха край Шумен

Постигнати са осъдителни присъди за всички участници, също както при 19-те случая приключени по-рано през седмицата. Двете групи бяха установени и задържани край село Хан Крум, община Преслав, и край Шумен на 15 и 16 ноември.

Всички задържани са от мъжки пол, като по-голяма част от тях непълнолетни, само трима са навършили 18 години. Чужденците обяснили, че са преминали нелегално границата между Турция и България на неустановено към момента място и заявили, че идват от Афганистан, само един се определя като сириец. Никой от тях няма документи за самоличност.

Двама от пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, а един на осем месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието за всички тях е отложено с 3 години изпитателен срок.

Хванаха 16 нелегални мигранти край Шумен

Двама от тях трябва да платят глоба в размер на 200 лева, а третия - в размер на 100 лева. 23-мата непълнолетни са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от съда споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение. За седмица в района на Шумен са установени три групи от чужди граждани, срещу всички тях са образувани бързи полицейски производства и Районната прокуратура е постигнала бързи осъдителни присъди.