Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел подпомагане на придвижването и пребиваването на нелегално влезли в страната мигранти.

Хванаха 20 мигранти до ГКПП „Лесово“

Те са обвинени за това, че от февруари 2021 г. до задържането им на 17 ноември транспортирали чужди граждани и ги настанявали в предварително уредени квартири в столицата. Мигрантите били превозвани на малки групи от таксиметрови шофьори, участници в групата.

Дейността на престъпното сдружение координирал български гражданин от сирийски произход. Петимата обвинени са задържани на територията на София при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството на Специализирана прокуратура.

В хода на действията по разследването са намерени и иззети таблет, телефони и СИМ карти, ползвани за престъпната дейност, разпитани са голям брой свидетели, съобщиха от обвинението.

Поредната група мигранти заловиха край Шумен

С постановления на наблюдаващия прокурор на трима от обвинените е наложено задържане за 72 часа. В Специализирания наказателен съд бе внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

На двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 3000 лева.