Подписка срещу слети класове в Руенско
Подписка срещу слети класове в Руенско / netinfo

Жителите на селата Зайчар и Снягово в община Руен организират подписка срещу сливането на класове. Още в края на миналата учебна година е станало ясно, че двете училища в селата с преобладаващо турско население няма да могат да сформират цели класове. Проблемът се е задълбочил и с въвеждането на делегираните бюджети-споделят преподавателите там.

Родителите са категорично против слетите класове, тъй като смятат че нивото на обучение ще падне драстично при преподаването в една класна стая на деца в различна възраст. Те изразяват позицията си в подписка, която ще бъде внесена в общинския съвет в Руен. Други са по-крайни в намеренията си и вече са записали децата си в градски училища въпреки настояването на кметовете да не прибързват и да изчакат началото на учебната година. Заради бъдещето на подрастващите 13 семейства напускат селата и тръгват към града.

С ръководствата на училищата и с родителите се срещна депутатът от ДПС Фатме Илияз. Тяпое ангажиментда информира за проблема на жителите на Зайчар и Снягово министъра на образованието Даниел Вълчев и председателя на парламентарната комисия по образование Лютви Местан