/ netinfo
Билетът до остров „Св. Анастасия” поскъпва от следващото лято. Общинското корабче „Света Анастасия“ излиза от гаранция, оттук-нататък всеки ремонт ще трябва да се заплаща, а билетът до Острова поскъпва от 12 на 14 лева. Това каза днес зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева по време на сесия на общинския съвет.

Бургас в надпреварата за номер 1 в туристическата карта

Така цената на стандартния билет от юни до септември ще бъде 14лв., а извън сезона - от септември до май ще бъде 12 лева.  След края на лятото учениците ще плащат по 10 лева, а пенсионерите –по 9.

Деца до 3 години и лица с увреждания ще пътуват  безплатно, а за групови посещения по традиция ще има отстъпки. Света Анастасия функционира като туристически обект вече пета година, общинското предприятие „Туризъм“ работи много добре и вече има сключени договори с туроператори за следващата година, подчерта Ананиева.

Кой е по-по –най в конкурса „Да украсим Бургас”

Крайбрежният транспорт е скъп по цял свят, а при корабчето „Анастасия“ -  цената е изчислена така, че да се има предвид добрите практики-  на миля по едно евро. В случая 3,5 мили и половина в едната и 3,5 мили в другата посока - 7 евро, т.е. резонно е билетът да е 14 лева. Цената ще падне, ако има дотация“, каза общинският съветник от ГЕРБ и председател на постоянната комисия по Транспорт Диян Димов.

Дебати в местния парламент предизвика точката за вдигане на таксата за общинската детска млечна кухня. Тя осигурява храна за 1150 деца. Сега цената на талона е едва 2 лв.- много по-ниска от тази, в частните кухни.

 „Детска млечна кухня съществува вече 60 години. До 2008 година нямаше наредба за дейността й, като след приемането й се появиха и частните кухни. Ние искаме малък процент увеличение на сумата – само с 50 стотинки.

Прилагаме социалната услуга и за деца близнаци, тризнаци, деца на самотни родители и родители с 50% и 70% инвалидност нашата кухня е безплатна. В момента те са 75. За тях се осигуряват средства от общинския бюджет, за останалите услугата се покрива от талоните”, каза директорът на детска млечна кухня в Бургас Таня Бурдева.