/ Снимка: Лалка Димитрова
Бургаският апелативен съд отхвърли искането за домашен арест на 34-годишния Антон Кабадов и неговия връстник Димитър Недялков, обвинени съответно като поръчител и директен изпрълнител на взрива в айтоското село Черноград и постанови двамата да останат под стража.

Защо мъж опита да взриви къщата на майката на детето му в Бургаско? (ВИДЕО)

Кабадов и Недялков бяха задържани преди седмица, след като по данни на държавното обвинение са събрани достатъчно доказателства, затова че именно те стоят зад бомбената атака в Черноград от 19 февруари.

Припомняме, че тогава самоделка с 400 гр тротилов еквивалент избухна в терасата на къщата, собственост на майката на детето на Димитър. И само случайността спасила обитателите на дома да не бъдат поразени след експлозията- самоделката се ударила в парапет и паднала в двора, където се взривила. 
 
Още преди седмица от прокуратурата в Бургас обявиха, че мотивът за престъплението е спор за бащинство между майката на детето на къщата и Кабадов. Напрежението между бившите съпрузи ескалирало след като излезли резултатите от назначена в съдебен спор ДНК експертиза, която показала с категоричност, че Антон е биологичният баща.
 
Разследващите твърдят, че Антон платил Димитър 2 500 евро, за да хвърли бомбата. „Антон ми е приятел от много години, споделял ми е за проблемите с бившата си. Реших на собствена глава да го направя с цел сплашване, да не се занимава някой с него.

Задържаха мъж, поръчал взрив в двора на къщата на бившата си приятелка

Антон няма нищо общо, не ми е давал пари“. Това признание направи днес Димитър в съдебната зала. Според прокуратурата, в случай, че бъде пуснат на свобода има сериозна опасност той да извърши ново престъпление.

В подкрепа на тезата си, магистратите изтъкнаха факта, че при претърсването в дома на обвиняемия е открит цял куфар с незаконни боеприпаси. Домашният арест се контролира много добре от органите на полицията, така че ако той бъде пуснат от ареста, разкриването на обективната истина няма да се затрудни, посочи адвокат Васелина Василева.

По-лека мярка за неотклонение поиска и Антон Кабаков. По думите му, от дома си в България, той щял дистанционно да ръководи фирмата си в Германия, където осигурявал работа на още девет строителни работници. Там живеела и новата му жена.

В съда стана ясно, че Кабаков сменил фамилията си след брака. Преди това се казвал Киряков, но пък по думите на адвоката му, това звучало "малко гръцко", заради това той приел по-благозвучна фамилия.

„Уверявам ви, че няма да се укрия. Ако избягам, първо ще предам семейството си, после Вас, и работниците си“, каза Кабаков пред магистратите. Адвокатът му увери председателя на съдебния състав, че Антон е човек с „изключително висок морал“  и представи наръч с документи, които удостоверявали, че Кабаков финансирал, макар и с дребни суми, фондации за бедстващи деца в Африка.

„Сложете ми гривна, през два часа да ходя се разписвам в полицията. Само да не съм в затвора“, помоли той съда. В крайна сметка искането и на двамата за снизхождение при обсъждане на мярката им за неотклонение бе отхвърлено.

И те остават под стража. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, поне до настъпването на нови обстоятелства, които биха преобърнали хода на разследването.