Официален старт на феста на мановия мед в Царево
Официален старт на феста на мановия мед в Царево / sxc.hu

 

Фестивалът на мановия мед се открива официално днес в Царево. Около 20 пчелари от София, Стара Загора, Пловдив, Левски, Казанлък участват в  събитието, което се провежда за седми път в морския град.
Пълната гама от пчелни продукти от два дни е подредена на  щандове пред кметството в Царево. В рамките на фестивала, до 15 август,  пчеларите ще предлагат от ценния биологичен продукт и на щандове в Китен, с надеждата  така да реализират по-голяма част от продукцията си.

Традиционното изложение на меда се организира от Община Царево и Съюза на българските пчелари. Тази година е предвидена и среща с представител на ДФ „Земеделие” за запознаване с възможностите за финансиране по Националната тригодишна програма за пчеларство. В дните на фестивала участници и гости ще бъдат запознати с иновационните подходи в изследването на пчелните продукти от региона на Странджа от акад. Атанас Атанасов, бивш директор на Агробиоинститут- София. Той и неговият екип започват да изледват от есента производството на пчелни продукти - странджански манов мед, прополис и перга, по  проект финансиран от ЕС. Четвъртата вечер от изложението е посветена на монофлорните медове. Тогава организаторите ще покажат на живо центрофугиране на мед и ще предложат на присъстващите да го дегустират.

Освен в Царево, където мановият мед е приоритетен сред продуктите на изложението, всяка година подобен форум с международно участие се провежда и в Несебър. В началоно на месец септември градът събира  производители на различни видове мед от страната. По традиция в края на фестивала пчеларите избират „Царица на меда”.