Обвинен за трафик на бежанци ще вози законно мигранти
Обвинен за трафик на бежанци ще вози законно мигранти / Снимка: Дарик, архив
Обвинен за трафик на бежанци ще вози законно мигранти
89055
Обвинен за трафик на бежанци ще вози законно мигранти
  • Обвинен за трафик на бежанци ще вози законно мигранти

Обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на Главна дирекция "Гранична полиция" за транспорт на незаконно преминали задържани лица във вътрешността на страната. Това установи разследване на Дарик-Бургас.

Договорът за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС и за срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на 8 август т.г.

42 дни по-рано, когато е течала процедурата за избор на изпълнителя на обществената поръчка, управителят на фирма "Еделвайс 0707" 34-годишният Григор Тошков Григоров от с. Алдомировци, община Сливница, е спрян за проверка от полицията на пътя Резово-Бургас в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево.

Григоров управлявал туристически автобус МАН със софийска регистрация, в който полицаите открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца, до един - без документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак.

Мъжът е задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение по чл.281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест. Григоров е присъствал на заседания на комисията - представители на Главна дирекция "Гранична полиция".

Проверка в Търговския регистър установи, че на 21 юли т.г., докато е бил под домашен арест, той е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов (на 56-годишна възраст). Междувременно е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но в насроченото съдебно заседание, изненадващо е оттеглил пълномощното си от адвокатката си и е обявил, че се отказва от споразумението.

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него.

От прокуратурата в Царево коментираха пред Дарик, че след подписването на обществената поръчка, Григоров съвсем законно ще може да осъществява дейността, за която е обвинен.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки установи, че фирма "Еделвайс 0707" е избрана от комисията на Главна дирекция "Гранична полиция", защото е дала най-добра ценова оферта за превоз на бежанци от останалите четирима кандидати, има собствена база, заявила е минимален марж на печалба и няма финансови задължения. Фирмата ще вози мигранти за 6,28 лв./км с ДДС.

В заявлението си за участие в процедурата пък от дружеството са подчертали, че при изготвянето на офертата под внимание е взет и престижа, свързан с възможността да бъде партньор на Гранична полиция.