Площадката на новото депо е пострадала тежко от потопа
Площадката на новото депо е пострадала тежко от потопа / Пресцентър Община Бургас

"Пострадахме зле, но няма екологична опасност за населението", заяви кметът Димитър Николов. С разрешението и съдействието на Министерството на околната среда и водите и Регионалната инспекция по околната среда и водите е обособена временна площадка за депониране на отпадъци на територията на старото депо в Братово. Временно боклукът не само на Бургас, но и на още осем близко разположени общини ще се разтоварва там.


Кабинетът отпуска 1 000 000 лева за щетите в Бургас и Камено

Това се налага, защото е нужно време за почистване клетката на новото регионално депо и възстановяването на нормалния транспортен достъп до нея. На терен пристигна проектант, който ще предложи оптимално решение за спешните възстановителни  дейности. На мястото вече багери засипват разпръснатия от водата боклук. Когато задачата бъде изпълнена, отпадъците от временната площадка ще бъдат преместени в новото депо.

Започна оценка на щетите, издирването на изчезналата жена продължава

В нощта срещу 25 октомври, водата заля и пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово". Един от операторите е трябвало да се измъква през прозореца, тъй като не е можел да отвори вратата на помещението, в което е дежурял. На мястото също се работи усилено, за да бъде възстановен нормалния й режим на действие. По първоначални изчисления, щетите след бедствието възлизат за община Бургас са на над четири милиона лева.

Отвориха част от пътищата в Бургаско

Повече от половината са нужни за увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения. Пострадаха много частни имоти, основно в село Равнец, кварталите Горно и Долно Езерово и село Братово. Навсякъде са раздадени необходимите бланки, с които може да се кандидатства за еднократна държавна парична помощ от 326 лева, за възстановяване след наводнението.