к
к / Дарик Бургас
От утре започва изплащане на помощите на домакинствата, пострадали при наводненията в Бургаско. Държавната помощ ще е в размер на 325 лева. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пристигнаха в района, за да се запознаят на място с щетите от бедствието, отнело живота на трима души.

Бедствие в Бургаско, наводненията взеха жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)


Продължава издирването на жена от село Черни връх. Пред журналисти в центъра на селото министър Радев каза, че преди един месец са били издадени предписания на собствениците на язовирите, които снощи са скъсали стени, заради придошлите води. Сега ще се установява дали тези предписания са били изпълнени.

Министърът отрече, че е имало неконтрилируемо изпускане на язовири, каквото информация вече се е появила в медиите.

При един от язовирите - в село Трояново - стената се е скъсала заради придошлата мощна вълна, предизвикана от обилното количество дъждове. Това се е случило около 2.00 часа след полунощ. Язовирът не е потенциално опасен, обемът му е 20 000 куб метра. Вследствие на придошлите води от целия район е запушен и основният изпускател, добави министърът.

Заради природното бедствие е спряла да работи пречиствателната станция в бургаския квартал "Горно Езерово".
В района на Бургаска област са паднали значителни валежи от 150 до 170 литра на денонощие.
БТА