наводнения Бургас
наводнения Бургас / БГНЕС
Има 7 разрушени язовира в Бургаска област, два от които на територията на Камено, 4 в Бургас и един в Айтос, каза пред БНТ Милуш Кумчев, началник отдел "Надзор на язовирните стени и съоръжение в Югоизточна България".

След стихията в Бургаско: Издирват изчезнала жена, ден на траур в Камено
 
По-голямата част са били на мъртъв обем и с достатъчен обем, за да поемат количеството вода, но интензивността на валежите е довела до скъсване на язовирите, добави той.
 
„Те са на такъв обем, че би трябвало да поемат високите води. В повечето от населените места, където има жертви, нямат нищо общо с язовирите. Те не са над населените места“, каза Милуш Кумчев, началник отдел „Надзор на язовирните стени и съоръжение в Югоизточна България“.

Бедствие в Бургаско, наводненията взеха жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Язовирите са имали предписания за почистване от храсти, почти от нито един от язовирите нямаме предписание за технически нередности и застрашаване на населението. В Камено са правени много огледи и имаме административно постановление, че не са почистени храсти“, допълни той.
 
Основният приток на вода е дошъл по устието на река Чакърлийска. Очакваме разследването на прокуратурата, понеже всички изисквания относно язовирите са спазени. Депото за битовите отпадъци се възстановява. След 2 дни ще започне изцяло да функционира“, каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.

Вижте снимки от водното бедствие в Бургаско
 
Продължава описването на щетите, освен 325 лева помощ за бедстващите след наводнението, ще бъде внесена и записка за строителни материали, тъй като има голям списък с погубена бяла техника, каза още Николов.
bnt.bg