/ Архив
Декларирайте по електронен път, призовават от приходната администрация
35 бургазлии декларираха доходите си за 2018 г. още в първите часове на днешния първи ден от началото на данъчната кампания. 25 от тях избраха по електронен път да подадат годишната си данъчна декларация.

НАП взе на прицел 13 000 рискови фирми

От териториалната структура на Националната агенция за приходите в Бургас съобщават, че са създадени необходимите условия за спокойно протичане на кампанията.
 
Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци за 2018 г.  освен че са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg, са налични и в салона за клиенти на НАП Бургас. От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019.

НАП-Бургас внесе 1 милиард в бюджета

„Декларирайте дистанционно, по електронен път, без електронен подпис. Така се спестява и време, и средства“, апелира териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

Тя уточни, че най-лесно и бързо годишните данъчни декларации могат да се подадат по електронен път без електронен подпис като за целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офисите  на НАП само за няколко минути. Над 65 000 жители на Бургас и областта вече притежават и се ползват от възможностите на персоналния идентификационен код на НАП.

Данъчните пуснаха коли на безценица

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Важно условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

Гражданите и фирмите могат веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването й и в двата случая е до 30 септември на текущата година.

Данъчните запечатаха хотел във "Възраждане"

Виртуалните и физически ПОС терминали на Националната агенция за приходите елиминират случаите на начисляване на стотинки лихва заради късно пристигнал превод, а плащането чрез тях е безплатно, напомнят още от НАП Бургас.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700/ 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.