/ IStock
"Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ-Бургас започнаха дежурства при пациенти с COVID-19.

Кметът на Бургас: Обмисля се затягане на мерките в Общината

Крайната мярка се наложи заради нуждата от помощ на персонала в Инфекциозно отделение в болницата, който не е в състояние да се грижи за толкова много болни.
Изготвен е график, според който лекари и сестри от други отделения се командироват в Инфекциозното отделение". Това каза Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ в града.

Въпреки първоначалния отказ да помогнат на колегите си, част от тях все пак ще го направят. Първите дежурства са на лекари от Ревматологично отделение, които от вчера застъпиха на поста.

Област Бургас с рекорд по новорегистрирани случаи на COVID-19

Пример даде началникът на отделението д-р Иван Казмин, който е в пенсионна възраст, но без колебание прекара целия вчерашен ден в COVID -сектора. Всички лекари от Ревматологията също ще дежурят, както и медицински сестри.

"Някои от тях също наближават 60-те години, но споделят, че макар и да не подлежат на мобилизация заради възрастта си, ще поемат риска и призовават по-младите колеги също да помогнат", заяви Андреева.

Тя каза, че Кардиологичното отделение на УМБАЛ-Бургас също ще отдели лекари и сестри за дежурства. По думите й, въпреки командироването, персоналът все още не бил достатъчен, за да обслужва всички 60 легла, разкрити за пациенти с COVID-19.

За три денонощия: 89 новозаразени в Бургаско

Трудности създавал и фактът, че те се намират в две отделни сгради на болницата - в Инфекциозно отделение и на десетия етаж в терапевтичния корпус, на мястото на Отделението за долекуване.

Още десет легла продължават да работят и за пациенти с други инфекциозни заболявания, които също се нуждаят от лекар-инфекционист, добави Андреева. Тя информира, че от днес Спешно отделение в УМБАЛ-Бургас вече е с разширен изолатор, в който ще изчакват прием докараните с линейки съмнителни пациенти, докато излязат тестовете им за COVID-19.

Изолаторът се намира на мястото на бившия детски спешен кабинет.
БТА