Кметът на Малко Търново: Четвърти ден няма ток в някои села
Кметът на Малко Търново: Четвърти ден няма ток в някои села / netinfo
Малкотърновски села още са без ток
96441
Малкотърновски села още са без ток
  • Малкотърновски села още са без ток
Четвърти ден в малкотърновските села Бръшлян, Калово и Граматиково няма ток и вода. Това съобщи пред „Дарик“ кметът на планинската община Илиян Янчев. По думите му, изпратените от EVN електрогенератори са абсолютно безполезни. В най-малко пет села няма и вода, заради замръзнали и спрели помпи. 
 

Снегът остави села без ток

Малко Търново, зима
netinfo


„Агрегатът, който изпратиха в село Калово, беше еднофазен. Изкара точно половин ден и спря да работи. В село Граматиково също сложиха генератор. Той работи само 15 минути, представяте ли си – 15 минути. Такава е ситуацията. Не могат да ни пратят генератори от Пловдив, които не работят. В Бръшлян също няма ток“, каза Янчев.


Официално, бедстващи хора в община Малко Търново няма. Четири дни без ток и без вода, обаче си е същинско бедствие, гневи се кметът на общината.

Малко Търново, зима
netinfo

„Ако си мислят, че трябва да ни няма – нека да ни го кажат. Ние ще си тръгнем. Никой, нито един, освен областният управител Вълчо Чолаков и шефа на EVN, не се обади, поне да попита как се справят хората тук. Вярно, ние сме 3 – 4 хиляди души, но ние все пак сме граждани на тази държава, не само избиратели", смята Янчев. 
 

Малко Търново, зима
netinfo

Вчера екипите на снегопочистващата фирма са успели да пробият огромните преспи, за да стигнат до село Сливарово. "Отворихме пътя. За всички осем човека, които живеят там. Даже клетка на мобилен оператори им сложихме“, сподели кметът на Малко Търново. 
 

Малко Търново, зима
netinfo

Забравени ли сме наистина от Бога?! И виновни ли сме, че избрахме да останем тук, в нашето място, в нашата Странджа?! Тежи ми безхаберието, написа той в личния си Facebook профил.



„Странджа е абсолютно забравена. И не само забравена, а зачеркната, което е много тъжно. Факт е, че тук е писна история, че тук е един от най-българските краища на страната. Да се отнасят по този начин с нашия край е много обидно и тъжно. Мъчно ми е за всички хора, които останаха тук, за да пазят традициите, обичаите, българщината и в един момент се отнасят така към тях по този начин. Това, което виждам в очите на хората по селата е неописуемо.
 

Малко Търново, зима
netinfo

Тези хора са останали тук. Би трябвало държавата да е тази, която да им помогне да останат тук. А днес се прави точно обратното. Имам чувството, че просто се чудят как издържаме и колко още можем да останем тук. Е, можем. Не можем обаче да стоим така без ток и без вода. Това се случва вече четвърти ден. Гледаме новините – как имало навявания на магистралата, ходят, чистят, имало бури, вятър и не можели да минат колите. Ами тези хора са тръгнали нанякъде. А ние? Стоим си тук, бедстваме и никой не ни обръща внимание. Да каже, дайте с нещо да помогнем, нещо да направим“, сподели Янчев пред репортер на „Дарик“.

Малко Търново, зима
netinfo


Утре /2 март/ в района на Малко Търново се очакват преваляваия от дъжд. Температурите ще се повишат, като максималната ще достине 8 градуса над нулата. Минималните температури ще са около -6 градуса. В събота се очаква затопляне и обилно снеготопене. Максималната температура на въздуха ще достигне 15 градуса. Вятърът ще е умерен от югозапад.