Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа”
Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа” / netinfo
Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа”
32760
Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа”
Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа”
  • Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа”
  • Малко Търново на бунт: Фекалиите вън от ПП „Странджа”

С гражданско неподчинение заплаши инициативният комитет „Чиста Странжда”, ако държавата не си прибере тоновете фекалии, складирани в района на близкия до Малко Търново рудник „Бърдце”.

„Не искаме фекалиите на Бургас в ПП „Странджа”, има реална опасност от замърсяване на почва и водата, а институциите мълчат и не ни показват резултатите от пробите”- каза за Дарик председателят на инициативния комитет Георги Бъклев. Той обясни, че е входирано и писмо до Общинския съвет в Малко Търново, което ще бъде разглеждано са сесията на 24 септември. Около 1000 от жителите на странджанския град вече са сложили подписите си под писмото до местната власт. От "Чиста Странджа” заявиха, че възнамеряват да протестират и пред Областна управа Бургас и настояват ОбС на Малко Търново да сезира прокуратурата.

В града все още очакват информация по проекта за рекултивация на рудник „Бърдце” Там през лятото бяха изсипани 2186 кубика биологична маса от пречиствателната станция на Бургас. В продължение на 3 месеца през центъра на Малко Търново 20-тонни камиони транспортират течните отпадъци от които се носи непоносима миризма на човешки екскременти. Хората изпадат в паника и тръгват да звънят в кметството и Природния парк. От РИОСВ издават предписание на фирмата изпълнител „Благиев инженеринг” да закрие камионите, за да не пада биомасата на шосето. Извършваната рекултивация е възстановителна и тя приключва в края на август, информираха преди месеца от инспекцията. В момента материалът е почти изсъхнал, но жителите не спират да се опасяват от дезинтерия и зарази, след първите есенни дъждове.

Рудникът е собственост на „Бургаски медни мини” и се намира в територията на ПП Странджа, на 300 метра от границата с Турция, на 500 метра от Делиевска река, която се влива в Резовска. На около 2-3 км от рудника са изворите на Църногорово и Езерото, които са каптирани и водоснабдяват града

В Малко Търново се питат как е възможно с човешки фекалии да се  насипва карстов терен до вододайната зона. Това е бомба със закъснител и тепърва ще бъде заразена освен водата и почвата, коментират жители на общината и допълват, че с част от парите за рекултивацията е можело да се оправи пътя за града.

От РИОСВ Бургас обявиха още на 26 август, че са взели втора проба на влаганите утайки на терена. Въпреки че 14-дневния срок изтече все още информация липсва.

Областният управител Константин Гребенаров заяви, че няма нищо опасно за хората в Малко Търново, по данни от РИОСВ Бургас, и напрежението е създадено изкуствено. Според него вината е на фирмата –изпълнител и кметството, защото не са информирали населението за проекта. Чуйте повече:файл 1

От сайта на община Малко Търново става ясно, че до този момент нито възложителят на проекта „Бургаски медни мини”, нито изпълнителят -софийската фирма „Благиев инженериг” са предоставили документацията регламентираща законното изпълнение на проекта включително и необходимото съгласуване и одобрение от Министерството на икономиката и енергетиката.

Съмнения в законността на действията изразиха и от „Чиста Странджа”. В декларация инициативният комитет настоява да бъда направена пълна проверка на проекта. Според Георги Бъклев, освен че става дума за нарушение на Закона за защитените територии съгласно който в природните паркове не могат да се внасят отпадъци под каквато и да е форма, липсва и разрешение за започването на работа по рекултивацията от самото Министерство на икономиката. В изнесените документи се посочва само решение на межудведомствена комисия от представители на седем министерства, което според него не е достатъчно.

Бъклев коментира, че рекултивацията е параван за изчистване на пречиствателната станция на Бургас от фекалии. Подобен случай е имало през 2000 г. когато пловдивските фекални отпадъци са били погребани в панагюрските мини- проект при който при справка излиза името на Марин Благиев, собственик на „Благиев инженеринг”.

Независима лаборатория да изследва пробите от утайките и резултатите да се оповестят публично, както и изгребване на фекалиите и изнасянето им извън територията на Природния парк, настояват от инициативния комитет  ”Чиста Странджа”.

Файл2: Георги Бъклев, председател на Инициативния комитет "Чиста Странджа"