Жандармеристи са блокирали входа на винпрома
Жандармеристи са блокирали входа на винпрома / Станимир Димитров
Наказанията, които ще бъдат наложени на Винпром Карнобат, могат до доведат до отнемането на лиценза на дружеството. Това стана ясно от думите на зам. директорът на Агенция „Митници“ Юлиян Мирков, който даде извънреден брифинг след запечатването на складовете на винзавода. Проверката на Агенцията е започнала още на 5 септември, тази година, паралелно с тези на Прокуратурата. В хода й са установени множество тръбни връзки. Част от тях могат да бъдат използвани за неконтролирано извеждане на етилов алкохол, уточни Мирков. „В случая не поставяме под въпрос качеството на алкохола“, зави той.

Ако бъде доказано нерегламентирано „изтичане“ на алкохол от Винпром Карнобат, санкциите могат да бъде огромни. „На всеки 100 литра алкохол акцизът е 1000 лева. Наказанията могат да доведат до прекратяване на лиценза. Нашето искане е за удължаване на срока за затваряне на складовете”, каза още заместник директорът на Агенция „Митници“.
 

Винпром карнобат
станимир димитров дарик радио

В същото време е дадена възможност гроздовата реколта да бъде приета в други складови помещения. Работниците също могат да бъдат на работните си места, но изнасянето на каквото и да било от завода е забранено. В късния следобед днес, съдът в Карнобат трябва да реши ще останат ли запечатани складовете на винзавода за повече от 48 часа.

Ситуацията предизвика недоволството на работниците, които смятат, че ще загубят работните си места. Тази беше организирана нова протестна демонстрация със затварянето на пътната отсечка, която свързва Карнобат с АМ „Тракия“.