ярета овце
ярета овце / netinfo
Българската агенция по безопасност на храните обяви второ открито огнище на чума по дребните преживни животни. Заболели домашни животни са установени в царевското село Кости, съобщиха оттам. Предприети са незабавни мерки за контрол и ограничаване разпространението на заболяването, съгласно решение на Европейската комисия.

В селото са умъртвени 393 дребни животни – кози и овце. Собствениците ще бъдат обезщетени, съгласно националното законодателство, уточниха от агенцията. Остава в сила и забраната за транспортиране на дребни животни в общините Царево, Приморско. Малко Търново и Средец.
 

Спират транспортирането на дребни преживни в три общини заради чума


Продължава и извършването на прегледи в населените места, определени като рискови за разпространението на чумата. Припомняме, че на 19 юни Националният диагностичен ветеринаромедицински институт потвърди положителните резултати за болестта в село Воден, община Болярово. Пробите бяха изпратени за експертиза във Франция.

Заболяването се регистрира за първи път у нас. То не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите. БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортиране на животни, както и посещение на ферми. Особено важно е да се избягват пътувания до ферми в Турция.