/ СИДП
Среща за обсъждане на мерките срещу разпространението на африканска чума по дивите свине се проведе в Община Генерал Тошево. Инициативата е на директора на Североизточното държавно предприятия инж. Веселин Нинов. Присъстваха кметът на общината Валентин Димитров, зам.-кметът Деян Димитров, директорът на РДГ-Варна Тодор Гичев, директорът на Горско стопанство - Генерал Тошево инж. Йорданка Найденова, зам.-директорът на стопанството инж. Димитър Иванов, ловният експерт на СИДП инж. Тервел Стефанов, официалният ветеринарен лекар на общината д-р Галина Савова, специалистът по ловно стопанство на Дружеството на ловците и риболовците - Генерал Тошево Бранимир Димитров и над 30 председатели на ловни дружини от Сдружение „Хан Телериг 2010“ и други.

Бяха обсъдени мерките за предпазване от африканската чума по свинете и ограничаването на щетите, ако заболяването дойде на българска територия. Смъртността при него надхвърля 90%, каза по време на срещата инж. Веселин Нинов. Той обясни на ловците, че през миналата седмица е проведена среща в Министерството на земеделието, на която е станало ясно, че в околностите на румънския град Тулча вече са регистрирани случаи на африканска чума по свинете.
По думите му, една от най-важните мерки за справяне със създалата се ситуация е драстично намаляване на популацията на дивата свиня. Това трябва да стане чрез засилване на индивидуалния лов и ловците не трябва да се притесняват дори и да изпълнят плана си за годишен отстрел преди месец октомври, защото през тази година ограничения за броя на отстреляните свине няма да има. Няма да има ограничения и за разрешителните за групов лов на дива свиня.

"От една година си говорим за болестта и пораженията от нея, но ето че тя вече чука на вратата ни. Рискът за нас е много голям, защото ни дели сухоземна граница.  Единственото правилно решение в момента е да намалим дивите свине до минимум, така както направиха в Германия. Ако чумата мине през страната ни, загубите ще са големи не само при дивите животни, но и при тези, които се отглеждат във фермите. Ако това се случи държавата ще трябва да плати на свиневъдите големи суми за обезщетения, така че всички заедно трябва да направим така, че да ограничим щетите", каза инж. Веселин Нинов.

Д-р Галина Савова обясни на ловците как могат да различат болестта. Тя каза какви проби трябва да се вземат от всяко отстреляно животно и защо е важно това да се прави. Болестта не е заразна за хората, но животните, които са носители, са с отслабен имунитет, заразяват се и с други болести, като част от тях могат да бъдат опасни за тези, които консумират неизследвано месо. Ловците трябва да посочват точното място, на което е отстреляно животното, за да може ако се открие заразено прасе, да се направят трите защитни зони /в рамките на 3 км, 10 км и 40 км/, в които да се проследява състоянието на другите животни и да не се ловува.

Бранимир Димитров от Дружеството на ловците и риболовците обеща на всяко разрешително за лов, което се издава да бъдат написани пробите, които трябва да се вземат от всяко едно животно. В близките дни ще бъде организиран курс за подборен отстрел на дива свиня, за да може повече хора да участват в лова и популацията на дивата свиня в района да бъде намалена възможно най-бързо. В момента около 30% от ловците на територията на Генерал Тошево могат да участват в подборен отстрел, но има още желаещи да се включат. "От 40 години съм ловец, но за първи път държавата се обръща към нас, има нужда от нас и ние всички ще се отзовем. Трябва да създадем добра организация и да направим това, което се иска от нас. Ще съдействаме за всичко", каза Керан Керанов, председател на една от ловните дружини. Той изрази одобрение на разписаните мерки за действие срещу болестта.

Предстои подобни срещи да се проведат с всички ловни сдружения в обхвата на Североизточното предприятие, като на първо място ще бъдат тези с ловците в районите, които граничат с Румъния.