/ Дарик радио, Архив
Популацията на дивата свиня в страната и в частност в Североизточна България трябва да бъде намалена драстично, заради африканската чума по свинете. Около това решение се обединиха днес членовете на Съвета по лова към РДГ-Шумен, който включва представители на РДГ-Шумен, СИДП, ловните сдружения, полицията и др. държавни и общински институции от областите Шумен и Търговище.

Все още имаме време да реагираме и да изпълним указанията на зам.-министъра, както и решенията взети от Областните епизоотични комисии. Можем да се поучим и от грешките на страните, в които чумата вече е факт и да направим така, че пораженията да бъдат по-малки, коментира експертът по лова в РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков.

Той каза още, че за разлика от останалите области в Търговище и Шумен има обучени 200 ловци от дружините, които знаят  какви площадки трябва да се изградят и на каква обработка подлежат заразените животни, ако чумата засегне и България.

По време на днешното заседание на Съвета по лова беше приет отчет за отстрела на дивеча през миналата година и план за тази. Бяха обсъдени и данните от пролетната таксация за 2018 година, които показват, че заради високия брой на хищниците популацията на дивия заек продължава да намалява.

На събирането беше избран и зам.-председател на Съвета по лова. Участниците в срещата единодушно гласуваха това да бъде адвокат Стоян Стоянов от Шумен, който е член на Управителния съвет на СЛРБ. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари