/ netinfo

Двама представители на браншови организации бяха изгонени от днешното редовно заседание на Общински съвет-Бургас. Причината – нарушаване на обществения ред, изразяващ се обидни квалификации към отделни съветници. 

Напрежението ескалира след изказване на Николай Димитров, председател на Асоциацията в защита на дребния и средния бизнес. откъдето настояват за разглеждане на предложите от организацията текстове за промени в общинската наредба за преместваемите обекти.

Изказването на Димитров показа недоволството на браншовиците от предложени текстовете от Димитринка Буланова от ГЕРБ. Появиха се и твърдения за лобизъм и корупция. Много от съветниците все пак стигнаха до извода, че е добре да бъде изготвена изцяло нова наредба, заедно с представителите на местната власт и бизнеса.

„Съветниците декларират, че искат прозрачност, че искат нещата да ясни и конкретни, а те де факто си предложиха два текста – първият е абсурден, а вторият цели изземването на функциите на една комисия и съсредоточаването й в една политическа група. Това за нас се прави с някаква цел. Трябва да има баланс, диалог, между интересите на общината, между интересите на търговците. Ние ги търсим – те бягат“, коментира Димитров.

Така или иначе, внесените от Буланова поправки бяха приети от общинските съветници. Самата Буланова заяви по време на днешната сесия, че внася предложенията лично, а не от името на политическата си група. "Поемам цялата отговорност за тези текстове. Сигурна съм, че само чрез тях ще се внесе прозрачност и най-вече ред в процедурите по отдаване на разрешителни за преместваеми обекти", заяви общинският съветник. 

Според нея, с положително гласуваните проемни ще се разреши и основен проеблем - едни и същи търговци да стопанисват с години обектите.