линейка
линейка / iStock/Getty Images
Има реална опасност от 1 октомври Бургас да остане без екипи на "Спешна медицинска помощ". За това сигнализира Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ. По думите му проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година.

Според документа възнагражденията на шофьорите на линейка се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.  

"Малко преди това в Народното събрание е внесена подписка с близо 10 000 гласа от цялата страна с искане категорията на труд за служителите на ЦСПМ да бъде променена от трета на втора. Тогавашният председател на здравната комисия обаче не е проявил желание да я разгледа. Хората са огорчени от подценяването на труда им и споделят, че се налага да работят на няколко места, за да могат да посрещат елементарните си битови потребности", заяви Милчев.

Работещите в сектора са получавали ежегодно увеличение на възнагражденията от 10 процента. Сега обаче този стимул е спрян, а предвид растящата инфлация финансовото им положение става все по-нестабилно.

От началото на тази година четирима души са напуснали структурата на "Спешна помощ" в Бургас заради ниското възнаграждение.

"Към момента още няколко човека заявиха, че ще си подадат молбите за освобождаване, сред тях и служители в "Спешна помощ - Средец", посочи за БТА Милчев.

"Известно е, че екипите на "Спешна помощ" в Бургас и областта не стигат. Територията на община Бургас се обслужва от шест линейки, едната от които е трупна. За цялата област специализираните медицински автомобили са едва 20 на брой. За изминалата година общият пробег на линейките е бил 1 500 000 км, което води до голяма амортизация и разход на гориво. Освен това районните спешни центрове са натрупали 250 000 лв. задължения от сметки за наеми и консумативи", каза Милчев.

Той информира, че на 19 септември от 12:00 часа ще се проведе събрание на служителите на "Спешна помощ" в Бургаски регион. "Ще решаваме какви ще са нашите действия, ако не бъдат предприети спешни и адекватни мерки за разрешаването на проблема. Засега успявахме да потушим напрежението. В понеделник обаче решаваме - дали служителите ще излязат на протест или ще се предприеме масово напускане", посочи Милчев.
БТА