лекар болница
лекар болница / ThinkStock/Getty Images
Хирургът с коронавирус от хирургичното отделение на МБАЛ "Бургасмед" е в добро общо състояние. Той е в инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас. Това съобщи д-р Бойко Миразчийски по време на заседанието на кризисния щаб. 

Лекарят не е развил пневмония, което означава, че няма инфекция на долните дихателни пътища.

Медикът се е върнал от ски почивка в Пампорово преди две седмици, поясни директорът на Районната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Бил е в болничен през последната седмица, защото се притеснил за състоянието си и се самоизолирал.

Кметът Димитър Николов допълни: Снощи в 20 часа хирургичното отделение в “Бургасмед” е затворено, карантиниран е целият персонал на отделението. Затворено е още едно отделение, за да може лекарите да бъдат настанени там за нощуване. Общият брой на контактните лица на лекаря са 23 човека от медицинския персонал. 14 са лежащоболните, които също ще останат в отделението. Те няма да го напускат, нито някой ще влиза в това отделение. Изписаните пациенти от предходната седмица, преди лекарят да излезе в болничен, са 27. На тях им е наложена карантина в домашни условия. Медикът няма частна практика".

По думите на д-р Миразчийски, изследванията от днес показват, че лекарят няма данни за пневмония – това, което е най-страшно при коронавирус, каза Димитър Николов.
Лекарят има оплаквания, но е в сравнително леко състояние е и е под наблюдение с терапия.

От кризисния щаб съобщиха, че състоянието на 39-годишната жената с коронавирус от Карнобат се подобрява. Очакват се двете ѝ отрицателни проби, за да бъде изписана.
 

Към настоящия момент 300 души в Бургас са под карантина, общият им брой в цялата област е 450. „В Бургас се удвоиха за един ден“, посочи кметът Димитър Николов.