тракийци
тракийци
С цветно шествие от млади и стари потомни на тракийските бежанци, с множество вълнуващи събития премина 10-та среща на тракийските дружества в България

тракийци

трлаки

траки


Възстановка на пристигането на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия на бургаското пристанище събра хиляди потомци и граждани, които пазят традициите. Внушителното събитие беше само част от мащабната програма, включена в Националната инициатива "Завръщане към корените", част от 10-та среща на тракийските дружества. Тя се провежда в Бургас за първи път по инициатива на ТД "Странджа" и Община Бургас. 

траки

 

тракийско

Трогателният спомен от събитията от 1913 година развълнува до сълзи десетки потомци на бежанци. Преди това в морето бяха хвърлени цветя в памет на всички преселници, които не са успели да стигнат мечтаният бряг. 
"След Балканските войни, които България печели, за нещастие губи голяма част от териториите си, където живее предимно българско население. Бургас и региона приема най-голямото количество бежанци през този период. Може би в Бургас няма род, който да не помни голямото преселение. Повече от 11 000 домове са построени от правителството за да се посрещне първата вълна от преселници. Благодаря на организаторите ТД "Странджа" - Бургас за това, че направи възможно провеждането на това събитие и на всички, които носят в сърцата си паметта на Тракия и чрез вас е съхранен фолклора", каза кметът Димитър Николов.  

трлаки


Председателят на Тракийските дружества в България - Красимир Премянов, изрази ограмна благодарност към кмета на Бургас за пълната подкрепа към инициативите на тракийци, а също на председателя на ТД "Странджа" - Стефан Колев, който успя не само да възроди най-старотото тракийско дружество в региона, но и да го изведе като водещо в страната. 
Гости на събитето бяха още народните представители от ГЕРБ - Диана Саватева и Димитър Бойчев, а специално за възстановките пристигна и авторът на инициативата Божанка Богданова. 

След това със знамена и транспаранти, шествието продължи до църквата „Св. Богородица“, където беше извършена панихида.
Събитията продължават и в момента с почетен с концерт в държавната Опера, урок по родолюбие, пленер и засаждане на дърво, символ на паметта и обединението на тракийците.

траки