Глоба за фирма от Камено, търгувала с опасна соя от Украйна
Глоба за фирма от Камено, търгувала с опасна соя от Украйна / netinfo

Максимална глоба от 1000 лева наложи Бургаският районен съд на фирма от Камено, в чиито цехове е открита сурова соя с ГМО. Магистратите потвърдиха в пълен размер санкцията, която по-рано наложиха и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните, въпреки протеста на собственика.
Проверката установила, че в цеха в Камено са доставени общо 22 тона соя от Украйна. Внесени са през Митница Пловдив от друга фирма- от Царацово, но не са останали в складовете й, а са изпратени директно в Камено. Пробите показали, че съдържанието на ГМО били в пъти над допустимите норми- абсолютно недопустимо за човешка консумация. Информацията потвърди и шефът на БАХБ в Бургас д-р Георги Митев. Той уточни, че данните не са били отразени на етикета, което е нарушение на Закона.
Пред съда собственикът на фирмата Теньо Тенев твърди, че не е била запознат с наличието на ГМО в продукта, тъй като и от украинска страна не е било записано. Обяснението, че се е доверил на съпровождащите суровина документи не го оневинява, казват магистратите. И подчертават, че той е бил длъжен и е могъл преди да пакетира храните и ги предаде за продажба да извърши изследване за наличието на ГМО съдържание". „Съдът намира размерът на санкцията за основателен и справедлив предвид негативните обществените настроения против генномодифицираните храни", се казва още решението. То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.