Главсекът на МВР: Бежанци трудно ще пробият в нашето море
Главсекът на МВР: Бежанци трудно ще пробият в нашето море / Снимка: Лалка Димитрова

Строителството на оградата при българо-турската граница може да приключи до края на тази година. Това обяви в Бургас главният секретар на МВР, Георги Костов. По думите му, миграционният натиск към страната ни е спаднал значително.
„Строежът върви, много тежък е релефа. Това е много голям труд, който фирмите там извършват - в една непристъпна гориста местност", обясни той.
Главният секретар се е срещнал с граничните полицаи в Малко Търново и Елхово, които обслужват участъка от българо - турската граница. Провел е и срещи със смесени наряди от командировани служители. По тяхно уверение, обстановката на границата ни с Турция е спокойна.
Костов отхвърли опасенията, че след размириците в Турция, може да се стигне до струпване на големи групи бежанци на българо-гръцката граница с думите: „Там имаме не повече от 300 пробива. След приключване на наказателните производства срещу влезлите нелегално в страната ни, те биват връщани в гръцките бежански центрове, където трябва да бъдат. Процедура, която трая не повече от 24 часа. Обстановката там не е сложна."
Костов обхожда с катер на Гранична полиция Южното Черноморие след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Обект на наблюдение са евентуални нелегални мигранти и незаконна дейност на рибарски кораби. На въпрос, възможно ли е страната ни да бъде подложена на миграционен натиск по море, Костов отговори, че това би било трудно, предвид изградените съоръжения за мониториг.