Фантомите в списъците в Бургас могат да изберат до 3 депутата
Фантомите в списъците в Бургас могат да изберат до 3 депутата / netinfo

Фантомите в избирателните списъци в Бургаска област могат да определят до три депутатски места. За това алармира днес областният координатор на „Движение България на гражданите" Пламен Янев.
„Мъртвите души" в списъците в областта са над 26 хил. души, сочат изчисленията на движението. Най-голяма разлика, като абсолютно число между броя избиратели регистрирани за изборите и броя реални избиратели има в самия Бургас, където т.нар. фантоми са малко над 13 хил. Най-фрапатнти са разликите в Руен и Айтос. В Айтос броят на избирателите е почти равен на броят на жителите - разликата между тях е едва 341. Данните обаче сочат, че лицата под 18 в Айтос са 6000, което прави изкривяване в списъците от близо 25%.

В неделя от „Движение България на гражданите" обявиха, че в национален мащаб „мъртвите души" в списъците са над 950 000. Това може да доведе до фундаментално изкривяване на вота. От движението призовават властите да изчистят списъците до парламентарния вот през лятото.
Още от изборите през 2009г. изчистването на избирателните списъци е една от препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да няма съмнения за честността на изборите в България.