Морска градина Бургас
Морска градина Бургас / Снимка: Дарик радио Бургас
Ще бъдат ли осветени бюст-паметниците, разположени между Летния театър и Пантеона? Питане по тази тема е внесено в местния парламент от общинския съветник Георги Дракалиев.
Той обръща внимание, че на територията на Приморския парк в Бургас има множество паметници, скулптури и статуи. Една част от тях са бюст-паметници на различни личности от новата и най-новата история на България и на Бургас.

"С малки изключения, най-общо бихме могли да ги разделим на 2 категории: национални герои на България, участвали в борбите за освобождение и обединение до 1918 г., и дейци на комунистическата партия, някои от които партизани, участвали в подривната борба срещу законната власт в периода 1918 - 1944 г.", пише Георги Дракалиев.
Той отбелязва, че една част от бюст-паметниците се осветяват вечер, чрез специално разположени пред тях прожектори.

"Става дума за всички, които сe намират в т. нар. историческо ядро на парка, между детската площадка до ул.“Агоп Мелконян“ и паметника на Пушкин, без значение дали това са паметниците на велики българи като Раковски, Левски, Ботев или на Велислав Драмов, Владимир Зографов, Димчо Карагьозов и др., чиито имена не говорят нищо на бургазлии", пише общинският съветник. 

"Същевременно, останалите паметници, в частта от парка, разположена между Летния театър и Пантеона, не са осветени. А там все пак се намират бюстовете на големите герои Капитан Петко войвода, Георги Кондолов, Михаил Герджиков и Тодор Александров, всеки един от които е свързан малко или много с нашия град", коментира Дракалиев.