Граница
Граница / Снимка: Диана Саватева
Участъците от преградното съоръжение по границата с Турция, които бяха повредени от поройните дъждове, се охраняват. Оттам няма как да преминат мигранти, посочи в личния си Фейсбук – профил депутатът от ПП ГЕРБ Диана Саватева. Тя е категорична, че районът, показан във филма на колегата й от БСП Елена Йончева, също е под зоркия поглед на граничните ни сили. Обходени са близо 40 километра от границата, за да се установи къде точно има проблеми, пише още Саватева.
 

Филмът „Граница“ предизвика дискусия в Горна Оряховица


„Има няколко места, където преградно съоръжение не е изградено. Проектантите са преценили, че теренът е силно насечен и то няма да бъде устойчиво при поройни дъждове и бури. И дерето от филма на Елена Йончева е било в списъка. На по-късен етап е решено там все пак ограда да бъде монтирана. Умишлено не казвам името на дерето, както и имената на другите местности без възпрепятстващо съоръжение. Но на всички места има гранични постове”, уточнява депутатът.
 

Представят филма на Елена Йончева в Габрово


Според Диана Саватева, съоръжението там все още не е ремонтирано, тъй като районът е трудно достъпен за тежка техника, а въпросът с поддръжката на оградата остава неизяснен и към днешна дата. От поста на Саватева става ясно, че екип на областна администрация Бургас е извършил оглед на пътищата до преградното съоръжение, като заключението е, че те са в сравнително добро състояние. „Във връзка със сигналите за корупция при изпълнението и финансирането на преграднато съоръжение тече проверка на прокуратурата“, припомня Саватева.