Над 8 000 са умъртвените птици в ямболското село Зимница
Над 8 000 са умъртвените птици в ямболското село Зимница / Дарик Бургас
Само ямболското село Зимница до момента са умъртвеи над 8 000 домашни птици
Няма констатирани огнища на птичи грип в Бургаско
95117
Няма констатирани огнища на птичи грип в Бургаско
  • Няма констатирани огнища на птичи грип в Бургаско
До момента в Бургаско не са констатирани огнища на птичи грип по домашните животни. Това обяви пред „Дарик“ директорът на Българската агенция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев. Общо четири огнища на болестта Инфлуенца по птиците вече са установени на територията на страната, две от които са в съседните на Бургас области - Сливен и Ямбол.
 

Съставени са два акта за неспазване разпоредбите на БАХБ


„Прилагаме обичайните мерки, за недопускане на болестта в окръга. Направили сме срещи с кметовете и по-големите производители. Спрели сме движението на животни без пътни листи в Бургаско. Преустановени са и изложбите на животни. Наблюдаваме прелетните птици. Обходи край езерата се правят почти всеки ден“, обясни Митев.

Част от мерките засягат пряко стопанствата, в които се отглеждат птици. По разпореждане на областната администрация, храните трябва да бъдат прибрани, пернатите - също. „Вероятно мерките ще останат в сила почти всяка зима“, прогнозира д-р Митев и допълни: „През миналата година имахме случаи на птичи грип в Бургаско, но само и единствено по дивите животни, което е успех, предвид всички влажни зони, които имаме в областта.“
 

Яйцата в Смолян удариха 40 стотинки


През последната седмица само в ямболското село Зимница са умъртвени над 8 000 домашни птици. Обработена е 3-километрова зона около констатираното там огнище. Продължава извършването на постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около всички останали огнищата.