й
й / poseti.guide-bulgaria
Читалището в средецкото село Дебелт ще бъде превърнато в модерен Комплекс за творчески туризъм. Дейностите по реконструкция и модернизиране на сградата трябва да започнат в края на тази година, обяви пред журналисти кметът на община Средец, инж. Иван Жабов. 

Комплексът ще предложи пространства за провеждането на творчески семинари, практики, обучения, представляния и прочее. В Дебелт ще се презентира и нематериалното тракийско наследство, с което общината се гордее, каза ръководителят на проекта Петя Шиварова. 

Общата му стройност е близо 500 000 евро. Средствата са осигурени от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, а дейностите ще се изпълняват в рамките на 24 месеца. 

Дебелт

Според Жабов, обновяването на дебелтското читалище, което е най-голямото в общината ще привлече и научната общност, а студенти ще могат да участва практически в разкопките в древния град Деултум. На приземния етаж е предвидена зала за традиционни занаяти, а над нея ще бъде обособена и добре оборудвана кинозала.

Дебелт

Читалището ще се сдобие с художествена галерия, информационно-административен офис, творческо студио и складове за реквизити. От думите на Шиварова стана ясно, че в рамките на проекта е предвидено и избраждането на нов информационен център в общинския център, на метри от сградата на общината.

Дебелт

Средец си партнира заедно с турската община Визе. Целта е привличането на повече туристи в двете общини.