Бургазлии с инфаркт вече не могат да се лекуват в Кардиологичната болница в Ямбол
Бургазлии с инфаркт вече не могат да се лекуват в Кардиологичната болница в Ямбол / Дарик нюз, архив

Бургазлии вече не могат да търсят безплатна помощ от Специализираната болница за активно лечение по кардиология в Ямбол, съобщиха от здравното заведение с отворено писмо до медиите. Те посочват като причина новите разпоредби на здравната каса.


Според решение на Надзорния съвет на НЗОК от 21 февруари броят на процедурите в инвазивната кардиология, извършвани на един ангиографски апарат се ограничават до осем на денонощиe. На практика това означава, че не може да се приемат повече от 8 пациента за 24 часа, макар и да има възможност за това, споделят от болницата.

На месец в СБАЛК по кардиология в Ямбол до сега са били приемани средно между 20 и 30 граждани на област Бургас с остър инфаркт на миокарда.

Поради ограниченията Българският кардиологичен институт, който е собственик на СБАЛК-Ямбол е отказал да подпише договор със здравната каса. Безплатният превоз на пациенти от Бургас и региона вече е спрян. Ако възникне спешен случай и пациентът иска да ползва транспорт на болницата до Ямбол, ще трябва да заплати 300 лева за гориво и придружаващ лекарски екип.