Традиционната снимка на всички именици е по обед, на площад Атанас Сиреков
Традиционната снимка на всички именици е по обед, на площад Атанас Сиреков / Пресцентър Община Бургас

Бургас отбелязва днес своя патронен празник Никулден. Тържествата започват още в 9 часа с тържествена литургия в храма „Свети Свети Кирил и Методий“. Литургията ще отслужи Сливенския митрополит Йоаникий, заедно с местното духовенство.

Веднага след това, от 9.30 започва тържествената сесия на Общинския съвет, по време на която композиторът Точно Русев ще стане първият бургазлия, получил високата награда „Сребърен кръст на Свети Николай“. Големият музикант няма възможност да пътува до Бургас, заради влошено здравословно състояние, затова негов роднина ще получи отличието.

Бургаските водолази ще честват Никулден с ретро дайвинг от Моста

Точно в 10.30 на площад "Атанас Сиреков" е ритуалът по издигане флаговете на Република България, Община Бургас и Европейският съюз, а след него предстои освещаване на празничната никулденска трапеза, в градинката до Часовника. Щом приключи обредният ритуал, ще започне раздаване на традиционния за празника рибен курбан, приготвен по стара рибарска рецепта и със съдействието на  полевата кухня на Военноморска база-Бургас.

На атрактивна изложба в Културен център "Морско казино" със заглавие "Завръщане въ стария Бургасъ" ще бъде показано за пръв път оригиналното завещание на най-големия дарител и благодетел на града Александър Георгиев-Коджакафалията.

В 11.00 часа започват два празнични концерта в най-големия жилищен комплекс "Меден рудник". Такъв ще започне и в парка в комплекс „Изгрев“. Традиционното литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари е от 11.30 часа.

Ледената пързалка отново е тук

За пети пореден път всички именици на Никулден в града ще могат да се запечатат на т. наречената златна снимка за поколенията. Фотосът ще бъде направен точно в 13:30 часа на площад "Атанас Сиреков". Всеки участник в общата снимка ще получи специална никулденска значка и копие от неповторимия кадър. Младежи от инициативата "Бургас обича младите" ще поведат най-дългото никулденско хоро по ул. "Александровска" от 14.00 часа.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас. Това ще стане преди големия никулденски концерт на площад "Тройката" от 17.30 часа. Водещи са Мария Силвестър и Ники Станоев. Звездата на сцената ще бъде Владимир Ампов-Графа.