Стефан Колев
Стефан Колев / netinfo
Председателят на БФУ - Стефан Колев пред Дарик за безпрецедентното доверие на Международната федерация да гласува второ домакинство на мащабен форум от най-висок ранг на България
Стефан Колев за Световното по тай чи
98951
Стефан Колев за Световното по тай чи
  • Стефан Колев за Световното по тай чи
От 27 септември до 1 октомври Бургас събира най-добрите бойци от цял свят в спортна зала "Младост". Суперзвездите на спорта, с който се занивамат над 1 милион души, ще премерят сили по време на Третото Световно първенство по Тай чи, чието домакинство отново беше спечелено от Българската федерация по ушу. 
Провеждането на форум от такъв висок ранг в Бургас, в рамките само на три години след Световното по ушу за младежи~2016 е безпрецедентен случай в историята на Международната федерация. Причината града пак да посреща най-добрите 500 състезатели от пет континента е високата оценка за Българската федерация, дадена от световните лидери в този спорт.
"През 2016 организацията на Световното по ушу за младежи беше изключително тежка, но работихме в сериозен добър екип, почти денонощно, с много доброволци и успяхме да се представим достойно като домакини. Получихме най-високата оценка за организация. Сега сме още по-мотивирани и смея да твърдя, че и този път ще накараме МФУ да се гордее с нас.  Предвидили сме зрелищно откриване, с което се надявам да впечатлим нашите гости. За участниците тази година имаме обаче и друга изненада - блестящо подготвен национален отбор на България". Това каза в ефира на Дарик председателят на Българската федерация по ушу - Стефан Колев, който е основен двигател за реализацията на двете световни първенства в страната - дългогодишна мечта на поколения ушу-спортисти.
В рамките на пет състезателни дни освен битки между титани от над 35 държави, зрителите в зала "Младост" ще могат да се насладят и на среща с традициите в древното бойно изкуство, което е най-масовия стил на ушу. Състезанията ще са разделени на два потока - спортно и традиционно тай чи. 
Ушу е обявен от Световната здравна организация за спорт на 21 век, заради тай чи. "Изучаването на тай чи е един много дълъг и сложен процес. Това е съчетание от оздравителна гимнастика и същевременно едно от най-опасните бойни изкуства. Практикува се от хора на всякаква възраст и социално положение и е много полезно за кондиция и на тялото, и на ума", допълва Стефан Колев.

Стефан Колев
netinfo


Зала "Младост" ще бъде отворена за всеки желаещ да проследи състезанията, но по време на тях няма да наблюдават зловещи боеве. Те са забранени, защото могат да бъдат смъртоносни. 
Международният форум по тай чи се очертава да бъде изключително интересен. За него, за Тай чи като спорт и за подготовката и организацията, чуйте повече в звуковия файл от председателя на БФУ - Стефан Колев: