Стефан Колев
Стефан Колев / Дарик
Бургас отново посреща най-добрите бойци в третото първенство по Тайдзи цюан
Блестящата организация на Световното първенство по УШУ в Бургас беше оценена изключително високо. През следващата година морският град ще бъде домакин на третия международен турнир по Тайдзи цюан, което е и най-практикувания стил на УШУ. Организацията на спортното събитие вече е в напреднала фаза, обяви в ефира на "Дарик" Стефан Колев, президент на Българската федерация по УШУ, президент на спортен клуб „Бей Син“ и собственик на "Бургос Строй" ЕООД. 

Как успяхте да организирате над 300 доброволци, които помогнаха за организацията на Световното първенство по ушу в края на миналата година? Знаем, че всички получиха и безплатни годишни ваучери за тренировки.

Идеята за ваучерите възникна по време на самото световно първенство, като знак на благодарност. Имахме доста сериозен организационен щаб за провеждането на това наистина голямо спортно събитие. Около 25 души се грижиха за всички важни неща, които трябваше да направим. Този щаб работеше денонощно. Всички заедно бяхме в едно помещение в продължение на 10 дни. В тази динамична работна среда се зародиха много идеи. Наблюдавахме работата на доброволците – все ученици между 16 и 19 години. Виждайки колко отдадени са на това, което правят, си казахме, че трябва да им благодарим по някакъв начин. Направихме анкета сред тях за това какво искат да получат. Мислехме, че ще много от тях ще поискат заплащане, храни или други материални неща. За наша изненада обаче повечето доброволци посочиха, че искат знание - знание за УШУ. Тези млади хора са толкова любознателни. Те искаха да знаят повече за този спорт, за хората, които тренират, как живеят, какви ценности следват. Затова и решихме със съдействието на "Бургос Строй" ЕООД да осигурим безплатни тренировки за срок от една година на всички доброволци, плюс един. Казвам плюс един, защото те всъщност получиха двойни ваучери, за да могат да доведат със себе си и приятел. Така ще могат да тренират заедно, да се включват в лекциите, посветени на УШУ, тъй като ние имаме и допълнителни занимания, които подпомагат спорта. За високи спортни резултати вече не е достатъчно просто да се занимаваш със спорт. Човек трябва да има много други качества.

В студиото на Дарик Радио, вицепрезидент на Световната федерация Антани Го и председателят на Българска федерация по УШУ Стефан Колев подписаха договора за Световното през 2016 г
netinfo

Отличничка от математическата гимназия – Станислава, разказа пред „Дарик“, че тя самата е решила още по време на първите разговори, първите дни на световното, да тренира УШУ. Това, което ме учуди обаче е, че тя всъщност не е знаела какъв бонус е самата доброволческа дейност за това световно, защото тази дейност всъщност носи точки при кандидатстване в чужди университети.

Най-малкото, което можем да направим за тези деца е да им издадем сертификати, а също и на всеки, който има нужда от това, препоръка за кандидатстване. Много от учебните заведения по света действително отчитат като положително участието на кандидат-студентите в различни доброволчески инициативи. В тази връзка сме изключително радостни, че успяхме да помогнем на тези деца, да помогнем за бъдещото им развитие.

Успяхте да направите такова сериозна организация за такова събитие. Може ли сега след няколко месеца да се каже какви са загубите или печалбите за клуб „Бей Син“, за „Бургос Строй“, за вас?

Аз не виждам загуби. Мога да изтъкна само ползите от това Световно първенство по УШУ. Ползите са за всички нас, които участваха в това събитие, ползите са за града. За нашата федерация това беше много важно. Ние сме първата федерация в България след промените през 1990 година. От тогава целим развитието на спорта УШУ в България. Имаме доста клубове и хора, които се занимават с това. Поставяме си големи цели да направим българското УШУ, световно УШУ. Да направим България и Бургас световна спортна дестинация. Приблизително 500 000 000 души се занимават с този спорт в света, така че според мен би било добре част от тези хора да погледнат към Бургас.

 

Колко души участваха в Световното?

Около 1 000 души, пряко, от цял свят. 52 държави представиха своите отбори. Това са много сериозни нации. Тук говорим за САЩ, Канада, Бразилия, най-големите в Азия: Китай, Япония Индонезия Индия. Не бива да пропускаме и Русия. Това са големи нации, които имат големи интереси и в икономиката и спорта. Всички те представиха отборите си на световното първенство в Бургас. Според много от тях това беше най-доброто световно по УШУ, организирано някога. Имаме много благодарствени писма. Има какво още да се желае в нашата организация, но трябва да се отбележи, че за първи път организирахме такова нещо. Разчитахме малко на принципа пробра грешка. Имаше и грешки, но за радост не бяха фатални. Всички бяха много доволни. Направихме някои запомнящи се неща. Едно от последните писма, които получихме беше от Международната антидопингова агенция. Похвалиха ни, че сме организирали най-добрата стая за допинг, която са виждали. Самата зала беше отделено помещение в спортна зала „Младост“. Знаете, че тази зала не е
пригодена за събития от световен мащаб. Това наложи да я ремонтираме за около 100 000 лева. Голяма част от бяха поети от „Бургос Строй“.

Как успявате да работите, да развивате една фирма, чиито приходи отиват основно с порта?

Всъщност е много лесно. Тази фирма изначално е създадена от хора, които са се занимавали или се занимават с УШУ. Първите хора, които започнаха работа там, бяха хора от клубовете по УШУ. Тези хора обичат спорта с цялото си сърце, а когато някой е отдаден, лесно постига целите си.

По всичко личи, че става дума за доста дисциплиниран екип.

Ние разширихме дейността си. Започнахме да се занимаваме с други неща. Имаме и други фирми. В основата на всяка една от тях стои човек, който се е занимавал с УШУ. Знаете ли… в този спорт се следват добродетелите. Отговорът на всеки въпрос, се крие в тези добродетели. В повечето случаи, решението, което трябва да се вземе в определени ситуации, е било написано преди 5 000 години.

Спомняме си, че когато дойде идеята за световното, се очакваше зала Арена – Бургас да бъде готова или поне имаше такива надежди. После се оказа, че трябва да се използва за „Младост“, която беше в лошо състояние. Времето беше кратко. Имаше ли момент на колебание, че няма да се справите?

Доста хора сме, имаме голям щаб. Имаше трудности, но благодарение на всички, които работиха това Световно да се случи, успяхме да се справим. Смея да кажа, много добре. За това говорят и коментарите след форума. За съжаление започнахме подготовката едва девет месеца преди самото световно първенство, когато спечелихме и домакинството. За следващото световно, което ще е през 2018 година, процедурата по кандидатстване премина по-рано. Щабът вече работи на пълни обороти. Почти готови сме за световното през следващата година. Както казах, имахме само девет месеца за организацията на всичко, но това време ни мобилизира. Екипът работеше наистина много. Хората, които са в организационния щаб са млади и генерират много добри идеи. Някои от тях звучат налудничево, но всичко се обсъжда. Няма хора, които да не можем да организираме, пари, които не можем да намерим. За да спечелиш една битка ти трябва кауза. Когато има кауза, нещата се подреждат. Когато имаш принципи, нещата се случват.

Може ли това да превърне Бургас в една световна спортна дестинация, защото можем да кажем, че пътеката вече е отъпкана с провеждането на световното по УШУ през 2016 година?

За съжаление много от колегите ми в общинския съвет не обръщат внимание на тази неща. Ако тук се провеждат по-често такива първенства, внимание на спортния елит и не само, ще се концентрира тук.

Предполагам ще е трудно да убедите вашите колеги да отделят приходи от частния си бизнес за общото благо?

Никой не иска такова нещо от тях.

Да. Вие обаче го правите, чрез собствения си бизнес помагате на спорта в града.

Ние го правим, но мисля, че спорта в града има нужда от правила. Отношението към спорта е друго нещо. Аз съм на мнение, че големите първенства носят внимание към града и преки приходи. Идват сериозни хора от света, които се занимават не само със спорт, а това е важно.