Вицепрезидентът на МОК в Бургас за Световното по ушу
Вицепрезидентът на МОК в Бургас за Световното по ушу / netinfo

"За Бургас е чест и гордост да бъде първият европейски град - домакин на Световното първенство по Ушу за младежи. Това е спорт, който набира все по-голяма популярност в нашата страна и особено в Бургас" - това каза на пресконференция днес кметът Димитър Николов по повод откриването на турнира, който ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в зала "Младост".
1000 състезатели от 52 държави на 5 континента ще участват в елитното състезание. То се организира от Световната федерация по УШУ, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Община Бургас.
"Освен, че развива тялото и психиката, в Ушу е вплетена хилядолетната история и философия на Изтока. Затова според нас това е един хубав спорт за практикуване и е важно повече деца да се запалят по него. Затова искаме по максимално атрактивен и достъпен начин той да бъде презентиран тук", каза още кметът Димитър Николов и допълни, че присъствието на ръководството на Световната федерация по Ушу означава, че някой е оценил по достойнство това, което е постигнато до този момент от Българската федерация по Ушу.
Вицепрезидентът на Световната федерация по Ушу Антъни Го, който вече е в Бургас, благодари на кмета Димитър Николов и на общинската администрация за подкрепата при организирането на това състезание.
"Когато през месец април миналата година посетихме Бургас заедно с организационния директор на Световната федерация по Ушу Байрън Якобс, бяхме впечатлени от града и разпространихме новината, че това е мястото за организиране на следващото първенство", допълни Го.
15 състезатели от Българския национален отбор по Ушу ще вземат участие в предстоящото Световно първенство за младежи - шестима състезатели по "Сан да" и 9 състезатели по "Тао Лу", които са двете основни категории, включени в програмата на състезанието. 90% от участниците в Националния отбор по Ушу са от Бургас.
"Постарали сме се да имаме пълна квота спортисти в Националния отбор, тъй като Ушу е доста сериозен спорт, който винаги се бори за членство в олимпийското семейство. Затова правилата са изключително строги и има лимит на състезателите. В ушу няма безкрайна масовост. Извадката състезатели, които ще мерят сили в Шестото Световно първенство по Ушу, е направена сред много, много спортисти и са избрани най-добрите от тях", заяви Стефан Колев, председател на Българската федерация по Ушу.
Официалното откриване на Световното по Ушу за младежи в Бургас ще се състои на 28 септември. Церемонията ще започне в 19.00 часа на площад "Тройката".