Над 10 хиляди души на Тройката за старта на Световното по ушу
Над 10 хиляди души на Тройката за старта на Световното по ушу / netinfo

Над 10 хиляди души се очаква да се съберат тази вечер от 19.00 часа на площад "Тройката" в Бургас за официалното откриване на 6-то Световно първенство по ушу за младежи. Бургас е първият европейски град, който ще домакинства мащабния форум. Ушу е обявен от Световната здравна организация за спорт на 21 век, а в града от днес умения в различните му дисциплини ще покажат над 1000 от най-добрите състезатели на петте континента. За церемонията на "Тройката" пристига и вицепрезидентът на МОК.
"За Бургас е чест и гордост да бъде първият европейски град - домакин на Световното първенство по Ушу за младежи. Това е спорт, който набира все по-голяма популярност в нашата страна и особено в Бургас. Поздравявам президентът на БФУ Стефан Колев, защото съзнавам, че това е признание към неговите усилия да направи един силен национален отбор на България, който да бъде забелязан", каза кметът Димитър Николов.
Зрелищното откриване ще започне с дефиле на състезателите от 52 държави, а после ще продължи с атрактивни демонстрации.
"Когато през месец април миналата година посетихме Бургас заедно с организационния директор на Световната федерация по Ушу Байрън Якобс, бяхме впечатлени от града и разпространихме новината, че това е мястото за организиране на следващото първенство", допълни Го.
15 състезатели от Българския национален отбор по Ушу ще вземат участие в предстоящото Световно първенство за младежи - шестима състезатели по "Сан да" и 9 състезатели по "Тао Лу", които са двете основни категории, включени в програмата на състезанието. 90% от участниците в Националния отбор по Ушу са от Бургас.
"Постарали сме се да имаме пълна квота спортисти в Националния отбор, тъй като Ушу е доста сериозен спорт, който винаги се бори за членство в олимпийското семейство. Затова правилата са изключително строги и има лимит на състезателите. В ушу няма безкрайна масовост. Извадката състезатели, които ще мерят сили в Шестото Световно първенство по Ушу, е направена сред много, много спортисти и са избрани най-добрите от тях", заяви Стефан Колев, председател на Българската федерация по Ушу.